Zowel GroenLinks als het CDA heeft Kamervragen gesteld over het artikel dat Folia publiceerde over de UvA-vakgroep belastingrecht. Zo noemt GroenLinks het ‘zeer kwalijk’ dat private belangen soms voorrang krijgen op wetenschappelijke integriteit.
In het artikel vertellen meerdere anonieme bronnen dat Zuidaskantoren invloed hebben uitgeoefend op publicaties en mediaoptredens van medewerkers van de UvA-vakgroep belastingrecht.
In die vakgroep hebben alle hoogleraren en vrijwel alle docenten een zogenoemde dubbele pet: zij hebben een deeltijdcontract en een forse nevenfunctie naast hun hoogleraarschap. Op één professor na zijn alle hoogleraren werkzaam in de belastingadviespraktijk. Volgens anonieme bronnen was het jarenlang onbespreekbaar om meer dan drie dagen per week bij de vakgroep te werken omdat dit niet in het ‘DNA van de afdeling’ zou zitten.
Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) wil van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) weten of hij vindt dat het ‘zeer kwalijk’ en ‘schadelijk voor het aanzien van ons hoger onderwijs’ is als ‘belangen van private partijen waarvoor hoogleraren werken soms voorrang krijgen op wetenschappelijke integriteit’. Ook zou ze graag een onderzoek zien naar of er onderwerpen in het belastingrecht zijn die ‘onderbelicht raken door beïnvloeding van derden’?
Kamerleden Harry van der Molen en Inge van Dijk (beiden CDA) maken zich zorgen over het effect dat de ‘dubbele petten’ van de hoogleraren heeft op studenten. Krijgen studenten wel voldoende verschillende invalshoeken mee bij fiscale opleidingen, vragen ze de minister, en is er ‘voldoende aandacht’ voor ethiek in het curriculum?
En, vragen de CDA’ers, kunnen er naast adviseurs geen medewerkers of hoogleraren aangetrokken worden die bijvoorbeeld ergens anders in de rechtspraak werken, of bij de Belastingdienst? Dat zou helpen om de fiscale opleidingen wat diverser te maken, denken de Kamerleden.
Minister Dijkgraaf heeft zes weken om op de Kamervragen te reageren.