Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ruben den Harder
actueel

Werkzaamheden nieuw onderwijspand REC al begonnen

Dirk Wolthekker,
7 maart 2022 - 12:55

De informatiebijeenkomst over de nieuwe collegezaal op de Roeterseilandcampus was nog maar net achter de rug of de werkzaamheden gingen al van start en lijken nu dus onomkeerbaar. Een graafmachine is sinds vrijdag bezig met het verzetten van de grond. Het zogenoemde ‘postzegelparkje is al niet meer.

De UvA zet vaart achter de bouw van het nieuwe onderwijspand op de Roeterseilandcampus: vrijdag is een aannemer al begonnen met het grondverzet op wat tot die dag een grasveld was, dat ook wel het ‘postzegelparkje’ of ‘REC-V’ werd genoemd.

 

Op deze plek moet de komende maanden een nieuw tijdelijk onderwijspand voor de UvA verrijzen. Daarvoor is bij de gemeente een omgevingsvergunning aangevraagd, maar die is nog niet gehonoreerd. Niettemin is de aannemer vast begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Woordvoerder Esther Deerenberg van de afdeling Huisvesting van de UvA zegt dat de snelle start van de werkzaamheden voor haar zelf ‘ook als een verrassing’ kwam, te meer daar omwonenden nog niet waren geïnformeerd. Volgens haar gaat het om ‘een onderzoek naar kabels en leidingen in de grond’.  Deerenberg: ‘De “terp” en de onderliggende betonnen platen worden verwijderd, de grond die afgegraven is wordt gecontroleerd op vervuiling en afgevoerd. Hierop volgend zal er door middel van sonderingen onderzoek worden gedaan naar de onderliggende grond. De werkzaamheden duren tot 25 maart.'

 

Sneaky

Vorige week nog lieten omwonenden weten niet erg gecharmeerd te zijn van de bouwplannen op de REC. Volgens hen tasten die hun ‘woongenot’ aan. Dat de werkzaamheden twee dagen na de informatiebijeenkomst al begonnen, verbaast de omwonenden niet. ‘Natuurlijk wisten we niet dat ze vrijdag al zouden beginnen met de grondwerkzaamheden,’ zegt Dutch den Hollander. ‘Het gaat op de manier waarop de UvA altijd werkt: sneaky. Een stiekeme werkwijze, waar je vaak niets meer aan kan doen. We moeten dit nu eerst laten gaan en kunnen pas later bij de gemeente onze zienswijzen indienen.’

 

Als alles verloopt volgens de plannen van de UvA dan kunnen studenten vanaf september colleges en werkgroepen volgen in het nieuwe pand. Als alles verloopt volgens de plannen van de omwonenden zal dat niet geval zijn, want ze willen het pand niet, althans niet op die plek.