Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

UvA veroordeelt Russische invasie van Oekraïne

Dirk Wolthekker,
28 februari 2022 - 19:24

Geen Oekraïense vlaggen, maar wel blauw-gele posters in de kleuren van de Oekraïense vlag: de UvA heeft maandag de Russische aanval op Oekraïne veroordeeld. Hoogleraar Barbara Hogenboom heeft de UvA 'beposterd' met een statement. Ze werd een handje geholpen door collegevoorzitter Geert ten Dam.

Het werd afgelopen vrijdag al aangekondigd: de posteractie van hoogleraar Latijns-Amerikastudies Barbara Hogenboom. Met een aantal andere wetenschappers nam ze het initiatief tot een actie waarmee de Russische inval in Oekraïne wordt veroordeeld. Vanmiddag werden de posters overal aan de UvA op de ruiten en ruitjes geplak, soms op A4-formaat, soms op A3, afhankelijk van de omvang van de ruit.

 

Vrede en vrijheid

Met de posteractie wil Hogenboom als universiteit laten zien dat wat Poetin doet niet kan. Afgelopen vrijdag zei ze tegen Folia: ‘Dit gaat niet alleen over de Oekraïners, maar ook over de vrede en democratie in Europa en de wereld.’ Vandaag voegde ze de daad bij het woord en sjouwde met plakband en papier de hele UvA af om overal op de ramen posters te plakken waarop een statement dat inmiddels door de UvA is overgenomen: ‘Wij staan verenigd voor vrede, vrijheid en democratie.’

 

Geen oorlog op de campus

Van de Roeterseilandcampus tot het Bushuis en de UB werden de ramen beplakt; waren de posters op, dan werden met behulp van UvA-collega’s snel extra printjes gemaakt en ging het plakken weer verder. In het Maagdenhuis stond collegevoorzitter Geert ten Dam klaar om een handje te helpen. Ook het voorportaal van het Maagdenhuis is voorzien van posters (foto).

 

Deze week zal de UvA naar buiten brengen wat er precies zal worden gedaan voor eventuele UvA-studenten in Oekraïne en voor Oekraïense en Russische studenten aan de UvA. Ten Dam wil zowel de Russische als Oekraïense studenten aan de UvA (financiële) hulp bieden, al was het maar omdat beide groepen studenten haar even lief zijn. ‘Ik wil geen oorlog op de campus.’

Lees meer over