Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Afdeling Huisvesting UvA
actueel

Toch een nieuw gebouw? UvA wil in september al nieuw onderwijspand op REC-V openen

Dirk Wolthekker,
16 februari 2022 - 11:43

De UvA wil toch een nieuw onderwijsgebouw gaan bouwen op de Roeterseilandcampus. Eerdere plannen werden door de coronacrisis afgeblazen, maar nu de pandemie op haar einde lijkt en studenten terugkeren, komt de urgentie weer in beeld. Er is nog geen spade in de grond, maar de oplevering van het nieuwe pand is opeens gepland voor september 2022.

Op het postzegelplantsoentje achter Crea, in de volksmond ‘Petit Versailles’ genoemd, moet nu toch een nieuw onderwijspand verrijzen. Het is niet het permanente gebouw dat er aanvankelijk zou komen en waarvoor ook al een vergunning was afgegeven. Om de hordes studenten die – ook komend jaar – op de UvA afkomen van onderwijs te voorzien komt er nu een tijdelijk gebouw met kleine collegezalen. ‘Tijdelijk’ lijkt hier trouwens een relatief begrip. ‘De UvA verwacht op basis van de huidige informatie dat het onderwijsgebouw 5 tot 10 jaar zal blijven staan,’ laat de universiteit weten.

 

‘Doodskist’

De bouw van een nieuw onderwijspand op de REC was een aantal jaren geleden een hoofdpijndossier. Dat was niet zo zeer om financiële redenen – het stond eerder op de begroting voor 9,8 miljoen – maar omdat er geen of weinig draagvlak voor was onder buurtbewoners. Zij meenden in 2018 dat ze door de UvA voor een voldongen feit waren gesteld met het bouwplan. Woedend riepen ze: ‘Straks staat er een grote doodskist van achttien meter hoog voor onze neus.’ Wat hen betreft: no way. Het leek erop dat corona de redding voor de buurtbewoners zou zijn, want de afgelopen twee coronajaren was het doodstil op REC. Over het extra onderwijspand werd niet meer gesproken, laat staan dat aannemers aan de slag gingen.

 

Drieduizend vierkante meter

Dat is nu anders: corona lijkt op haar retour, studenten komen naar verwachting massaal terug naar de campus, en dus is de extra onderwijsruimte nu toch nodig. Door de gewijzigde omstandigheden verwacht de UvA echter geen grote collegezaal meer nodig te hebben, zoals oorspronkelijk voorzien. Bovendien is niet zeker dat het pand permanent nodig is.

 

Daarom komt er nu een tijdelijk pand van 11 meter hoog, 45 meter lang en 35 meter breed. In totaal bijna drieduizend vierkante meter vloeroppervlak met kleinere onderwijsruimtes: achttien onderwijszalen voor 30 personen en zes onderwijszalen voor 50 personen. De UvA zegt dat in tijden van digitaal onderwijs, dat door corona een hoge vlucht heeft genomen, ‘kleinschalig fysiek onderwijs en fysieke ontmoeting voor studenten en docenten onmisbaar is geworden’. De entree van het gebouw komt aan de kant van de Nieuwe Achtergracht. Alle faculteiten op de campus kunnen gebruikmaken van de ruimtes.

 

Omdat het om een ander pand gaat dan het oorspronkelijk geplande pand moet er opnieuw een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De UvA zegt in een verklaring de tijdelijke omgevingsvergunning in de week van 21 februari aan te vragen.