Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Nieuw kabinet herbergt drie UvA-alumni en drie oud-medewerkers

Henk Strikkers,
10 januari 2022 - 09:22

Het kabinet-Rutte-IV, dat vandaag officieel beëdigd zal worden, kent twee ministers en een staatssecretaris die aan de UvA studeerden. Een minister en twee staatssecretarissen hebben als academicus aan de UvA gewerkt.

De minister met de bekendste UvA-connectie is Robbert Dijkgraaf. De hoogleraar theoretische natuurkunde, die de laatste jaren ondanks een aanstelling in Princeton ook verbonden bleef aan de UvA, wordt de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap namens D66. Zijn UvA-aanstelling wordt daarom stopgezet.

 

Gastonderzoeker en bijzonder hoogleraar

Datzelfde geldt voor Gunay Uslu. Uslu studeerde rechten & cultuurwetenschappen aan de UvA en werkte daarna als gastonderzoeker en docent op het gebied van de geschiedenis van de Europese cultuur. Uslu wordt eveneens namens D66 staatssecretaris van Cultuur & Media.

 

Naast Uslu en Dijkgraaf werkte Hans Vijlbrief (eveneens D66) een korte tijd als bijzonder hoogleraar European Economic and Financial Policy aan de UvA alvorens hij in het vorige kabinet staatssecretaris van Financiën werd. In het nieuwe kabinet wordt Vijlbrief staatssecretaris van Mijnbouw.

 

Twee ministers

De beoogde ministers van Defensie en Buitenlandse Handel & Ontwikkenlingssamenwerking studeerden beiden aan de UvA. Kajsa Ollongren (D66) volgde de studie geschiedenis van 1985 tot en met 1991 en Liesje Schreinemacher (VVD) studeerde van 2009 tot en met 2012 rechten aan de UvA. Daarvoor had ze van 2002 tot en met 2008 al communicatiewetenschap gestudeerd.

Lees meer over