Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sander Nieuwenhuys (UvA)
actueel

Actiegroep Casual UvA: ‘Versterk positie medewerkers met tijdelijke aanstellingen’

Sterre van der Hee,
10 december 2021 - 11:43

Actiegroep Casual UvA, bestaande uit zo’n twintig medewerkers met een tijdelijk contract, wil dat het universiteitsbestuur de positie van medewerkers met tijdelijke aanstellingen verbetert. Dat schrijft de groep in een brief aan het CvB. ‘In het kort eisen we waardigheid, respect en fatsoenlijke betalingen voor iedereen.’

De actievoerders, die anoniem willen blijven uit angst voor negatieve gevolgen voor hun carrière, zijn voornamelijk docenten, postdocs en promovendi met tijdelijke aanstellingen. Volgens hen hebben mensen met flexibele contracten aan de universiteit te maken met structureel overwerk en ongezonde hoeveelheden stress en kunnen ze minder makkelijk grenzen stellen uit angst voor baanverlies en vanwege een gebrek aan ondersteuning en transparantie vanuit de organisatie. 

 

Zo zouden collega’s worstelen om rond te komen, burnouts krijgen, te maken hebben met lange periodes van onzekerheid omdat ze niet weten of hun contract en visum worden verlengd en zich gedwongen voelen de universiteit te verlaten omdat problemen niet worden opgelost, schrijven de actievoerders in de brief aan het universiteitsbestuur. Ook stellen ze dat medewerkers soms gevraagd wordt op onbetaald verlof te gaan om vervolgens weer op dezelfde tijdelijke baan te solliciteren. 

‘Het probleem wordt bij medewerkers zelf gelegd, niet bij het systeem’

Eisen

In de brief haalt de actiegroep onder andere een recent adviesrapport van de Sociaal-Economische Raad aan, waarin gesteld wordt dat het gebruik van flexibele contracten moet worden beperkt en dat flexibele contracten niet ingezet mogen worden voor uitvoering van structurele werkzaamheden. Aan de UvA worden tijdelijke arbeidskrachten daarvoor wel ingezet, stellen zij. Een van hun eisen is daarom dat medewerkers die structurele werkzaamheden uitvoeren een vaste aanstelling moeten krijgen. 

 

Verder willen ze dat het universiteitsbestuur vóór 20 december stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat structureel overwerk wordt tegengegaan, alle medewerkers evenveel kans hebben op professionele groei, en dat een medezeggenschap bestaande uit medewerkers met flexibele aanstellingen in het leven wordt geroepen. ‘In het kort eisen we waardigheid, respect en fatsoenlijke betalingen voor iedereen.’ Pakt het bestuur deze zaken niet aan, dan belooft de actiegroep ‘serieuze’ en ‘verstorende’ acties.

 

Op eigen banen solliciteren

Volgens Casual UvA doet de UvA nu te weinig om problemen van medewerkers met flexibele contracten op te lossen. ‘Het probleem wordt bij medewerkers zelf gelegd, niet bij het systeem,’ zegt een van de actievoerders in een toelichting. ‘Als je te veel stress hebt wordt gedaan alsof het je eigen fout is. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat je je uren beter moet bijhouden. Maar dat is niet realistisch, omdat de contracten gewoon niet kloppen. Als we ons aan onze uren houden, hebben we niet genoeg tijd voor alle taken die bij onderwijs horen en dat is niet goed voor de studenten en voor onszelf. Deeltijdbanen zijn eigenlijk al fulltime. Hoewel dat een breed probleem is aan de universiteit, komt dit het hardst neer bij mensen in de meest precaire banen.’

 

De Algemene Onderwijsbond heeft de actiegroep laten weten in januari ervaringen te gaan verzamelen van medewerkers met tijdelijke contracten aan universiteiten. Naar aanleiding van de brief gaat het CvB deze week met de actievoerders in gesprek.