Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Voor Fleur Jong was 2021 een oogstjaar

Sterre van der Hee,
20 december 2021 - 11:31

De acht medewerkers achter UvA Fossielvrij zijn onze UvA’ers van het Jaar 2021. Maar er zijn meer UvA’ers die een pluim verdienen. Vandaag: Fleur Jong, paralympisch gouden medaillewinnaar in Tokio.

Het jaar van UvA-student en paralympisch atleet Fleur Jong was alleen na de Europese Kampioenschappen in Polen waarschijnlijk al geslaagd geweest. Ze haalde tweemaal goud: een medaille op de 100 meter sprint (die ze liep in 12.64 seconden) en een op verspringen (6.06 meter). En toen moesten de Paralympische Spelen in Tokio nog komen, waar Jong ook nog eens een gouden plak wist te behalen, en wel met een sprong van 6,16 meter – twee centimeter verder dan de Franse wereldrecordhouder Marie Amelie le Flur.

 

Die staat

Na afloop juichte ze kort, sloeg ze het zand van zich af, en wendde ze zich tot haar coach. “Zo”, zei ze monter. “Die staat.”

 

Jong kreeg op haar zeventiende een acute bacteriële infectie. Daardoor verloor ze haar rechtervoet, de helft van haar linkervoet, haar hiel en de helft van acht vingers. Haar lichaam richtte zich op de vitale organen, waardoor andere delen van haar lijf afstierven en later geamputeerd moesten worden. Vier weken werd ze in coma gehouden, toen was ze sterk genoeg voor een operatie.

 

Prijzenkast

Hoe anders is haar leven nu. Jong revalideerde, kreeg blades (“Cheetah Xtreme”) om mee te lopen en werd gescout tijdens een talentendag. Drie jaar later stond ze op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Inmiddels zit haar prijzenkast goed vol: ze haalde brons op het WK in Qatar in 2015, voor de 200 meter. Een vierde plek in die categorie op het WK in Londen in 2017. Goud op de 100 meter op de World Para Athletics Grand Prix 2019 in Parijs. 

 

Maar de coronacrisis maakte trainingen de laatste tijd niet gemakkelijker. Als topsporter werd het haar toegestaan om éénmaal per dag op de baan te trainen, maar verder was ze aangewezen op de tuin en de duinen. Lastig, want écht sprinten met blades kan alleen op de atletiekbaan, vindt ze. En als sporter heb je toch altijd een stip op de horizon. Toen de Olympische Spelen van 2020 werden gecanceld besloot Jong deze tijd aan te grijpen om nog beter te worden.

 

Dat heeft zich dit jaar uitbetaald. En hoe – voor ons was dit het jaar van Jong. Dat haar studie communicatiewetenschap er soms bij inschiet, kunnen we dan ook wel weer begrijpen. En dat ze nu wel wat rust kan gebruiken, ook.

 

Toch zei ze eind dit jaar weer met haar studie te beginnen. Gelukkig voor Jong zijn online colleges ook gemakkelijk vanuit het vliegtuig te bekijken.

Lees meer over