Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Tim Wagelaar pakt altijd alles op, en zet zich in voor wie dat nodig heeft

Mella Fuchs,
21 december 2021 - 13:28

De acht medewerkers achter UvA Fossielvrij zijn onze UvA’ers van het Jaar 2021. Maar er zijn meer UvA’ers die een pluim verdienen. Vandaag: Tim Wagelaar. Met zijn initiatief UvA Walks wilde hij de eenzaamheid en het gebrek aan sociale contacten onder studenten bestrijden, en dat lukte: meer dan 600 wandelingen werden geregeld via zijn platform.

‘Wat er ook gebeurt in zijn omgeving, Tim pakt het wel op,’ vertelt Gert-Jan Leerink, fractievoorzitter PvdA Noord-Holland over Tim, die naast student politicologie ook duo-commissielid is van de PvdA-fractie. Een brand in zijn wooncomplex Uilenstede? Tim start een handtekeningenactie met de eis dat er zo snel mogelijk iets wordt gedaan aan de slechte brandveiligheid in de studentenflats.

 

Een eenzaamheidsprobleem onder studenten tijdens de pandemie? Tim bedenkt UvA Walks, zodat studenten elkaar toch nog kunnen ontmoeten en de lockdown wat draaglijker wordt. Het wandelinitiatief waaide over naar zes andere studenten, en honderden UvA-studenten vonden elkaar. ‘Het lijkt eigenlijk op een soort Tinder,’ vertelde een van de deelnemers. Wie weet heeft Tim al menig liefdeskoppel op zijn naam staan.

‘Bij hem gaat het heel natuurlijk, hij vindt het normaal om zich in te zetten’

Tijdens de pandemie maakt Tim zich hard voor wie dat nodig heeft. Zo schrijft hij in een opiniestuk voor Folia dat er best wat meer waardering mag komen voor docenten die vliegensvlug moesten omschakelen naar online onderwijs. ‘Dat het onderwijs op dit moment een stukje imperfecter is dan normaal, komt niet door onwil van docenten,’ aldus Tim. Maar nooit te min om het voor studenten op te nemen schrijft hij ook: ‘Probeer als docent empathie en begrip te tonen tegenover studenten. Begrijp het als het af en toe niet lukt om te studeren.’ Over de landelijke politiek schreef hij in maart dit jaar wat alle studenten dachten: vanaf morgen mogen we onze nagels laten doen en ons haar laten knippen, maar niet naar de universiteit, waar is de logica?

 

Grote politieke problemen brengt Tim terug tot praktische oplossingen, en met dat talent zijn ze maar wat blij bij de PvdA-fractie van Noord-Holland, waar Tim zich als jongste lid onder andere bezighoudt met de aanpak van laaggeletterdheid. Dit alles doet hij met een lach, vertelt Leerink. ‘Het is niet zo dat hij gebukt gaat onder het gewicht van de wereld. Daarin is hij wel een voorbeeld denk ik. Als je je bezighoudt met de wereld om je heen, hoef je nog niet meteen een tobber of een nerd te zijn. Bij hem gaat het heel natuurlijk, hij vindt het normaal om zich in te zetten. En daarnaast heeft hij nog een gezellig leven ook.’