Hybride werken is het nieuwe normaal, roept iedereen de hele dag. Voor studenten kan dat weleens vervelend uitpakken: een kwartier pauze tussen het college op locatie in de ochtend en het online college in de middag? Dat wordt keihard fietsen naar huis. UvA-medewerker Marloes van Wagtendonk, ontwikkelaar van nieuwe bibliotheekruimtes, verzon een oplossing: videobelkappen.
Sinds het onderwijs gedeeltelijk online en gedeeltelijk op de campus plaatsvindt, zag Marloes dat studenten zich ophopen in gangen en hallen om te videobellen. Dat is luidruchtig en niet ideaal voor studenten zelf. Daar moet wat op worden bedacht, vond Marloes. ‘Studenten kunnen niet de hele tijd heen en weer fietsen tussen de universiteit en thuis. Veel studenten wonen ook niet in de buurt.’ Daarom bedacht ze de Video Call Booth: een hokje dat op tafels geplaatst kan worden en het mogelijk moet maken dat meerdere studenten in één ruimte online vergaderen, online college volgen of online samenwerken met anderen.
Inspiratie uit callcenters
Veertig Video Call Booths zijn inmiddels verdeeld over ruimtes in REC-H, de Universiteitsbibliotheek aan het Singel en studieplekken op het Science Park. De kappen zijn ontworpen samen met architectenbureau Aiscube en gemaakt van PETfelt – dat is vilt van gerecyclede petflessen. Het materiaal wordt vaak gebruikt voor de geluiddempende werking. De ontwerpers haalden inspiratie uit callcenters, waar iedereen de hele dag zit te bellen, en uit het talenlab van de UvA. Geluid dempen was de grootste zorg, want je wil geen last van elkaar hebben. Hoewel de kappen volgens Marloes goed werken, wordt studenten alsnog gevraagd niet al te hard te praten.
De videobelkappen zijn wat donker, en erg groot, vindt Marloes, die ze zelf uitgeprobeerd heeft. ‘Ze moeten wel in een ruimte staan die hoogte heeft. Maar akoestisch doen ze het heel goed.’ Student Catinka Velody (20, Business Administration) heeft daar haar twijfels over. ‘Ze blokkeren het geluid maar gedeeltelijk. En veel mensen dempen hun stem niet, dus dan is het rumoerig.’ Bovendien is het nog wat onwennig. ‘Het is ongemakkelijk om in zo’n ruimte, met anderen om je heen, te gaan videobellen. Toen wij er laatst zaten te studeren, vroeg een jongen nadat hij klaar was met videobellen of het niet vervelend was dat hij aan het praten was. Terwijl het daar natuurlijk voor bedoeld is.’
Medewerkers
Zelf komt Catinka er vooral om te studeren. ‘Mensen halen die booths ook van de tafel af, om gewoon te kunnen studeren, met daglicht. De volgende ochtend staan ze dan weer allemaal op hun plek.’ De komende tijd wordt getest of studenten het prettig vinden werken en of ze begrijpen wat de bedoeling van de videobelkappen is, vertelt Marloes. Wie weet wordt het aanbod dan uitgebreid voor studenten, en wellicht ook voor medewerkers. ‘Ik krijg regelmatig vragen van medewerkers, die blijkbaar ook geen goede belplekken hebben op het werk,’ aldus Marloes. Hoe het de videobelkappen zal vergaan als de coronacrsis eindelijk voorbij is, weet ze niet, maar voorlopig lijkt dat niet aan de orde.