Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: V.l.n.r. Nikky Hofland, Thomas Brok en Britte Hermans
actueel

Een echte alfa en toch een eigen bedrijf starten: bij Humanities Lab kan het

Irene Schoenmacker,
11 november 2021 - 10:46

Geesteswetenschappen en ondernemen lijkt op het eerste gezicht geen logische combinatie. Maar dat klopt niet, wil het Humanities Lab laten zien. Hier kunnen studenten en alumni hun creatieve idee laten floreren tot een heus eigen bedrijf. Drie ondernemers vertellen.

Heb je een goed zakelijk idee en werk je, studeer je, of ben je afgestudeerd aan de Faculteit der Geesteswetenschappen? Dan kun je sinds oktober in de Oudemanshuispoort terecht bij het pas verhuisde Humanities Lab.

 

Op die plek worden goede ideeën omgetoverd tot concrete plannen. Humanities Lab biedt daarvoor gesprekken aan met een business coach, maar er is ook ruimte genoeg om te praten met andere ondernemers. Wie langs de talloze kleine kantoortjes in een kronkelende gang loopt komt van alles tegen: van een Spiritual Politics Lab en een kunstschilder tot een filmbedrijf.

Foto: Prisca Visser
Britte Hermans

Britte Hermans (33) van Creatief met Film

‘Ik werkte eerst als producer en was niet meer zo gelukkig in mijn baan. Al langer was ik heel nieuwsgierig naar het ondernemerschap, dus ik dacht, ik begin voor mezelf. Uit mijn netwerk hoorde ik dat er behoefte was aan zelfontwikkeling bij creatievelingen, bijvoorbeeld mensen die graag een eigen documentaire willen maken maar niet perse weten hoe ze dat moeten doen. Ze vallen net tussen wal en schip, ze zijn geen beginners meer maar hebben nog te weinig ervaring om de meer geijkte paden te bewandelen.

 

Daarom heb ik Creatief met Film opgericht, waar deelnemers leren hoe ze een eigen documentaire kunnen maken van begin tot eind. Ik wil de middenmoot helpen en er zo voor zorgen dat niet alleen het jonge talent of de gevestigde maker een podium krijgt, maar dat de categorie daarbinnen ook serieus genomen wordt.

 

Het prettige bij Humanities Lab is dat de andere mensen je onbewust een zetje geven. Ze zijn misschien wel met heel andere dingen bezig als jij, maar dat werkt juist heel motiverend. Als ondernemer voelde ik me soms eenzaam en stuurloos. Het scheelt als je dan één of twee dagen ergens naartoe kan, dat gaf me net wat meer grip bij het opstarten.

 

Een documentaire is natuurlijk niet zomaar gemaakt, dat duurt soms jaren. Veel van de deelnemers hebben de eindstreep nog niet gehaald. Toch zie ik wel dat er ook interesse is vanuit het veld. Zo is de film Ein Dingk, over een bekende Roermondse carnavalsband in première gegaan bij een grote bioscoopzaal en wordt hij vertoond op 2Doc, het documentaireplatform van de publieke omroep.’

Foto: Thomas Brok
Thomas Brok

Thomas Brok (28) van Korthom

‘Tijdens mijn studie nieuwe media en digitale cultuur deed ik al veel op YouTube. Ik sprak in m’n eentje op mijn studentenkamer achter mijn laptop over van alles en nog wat, en had met wat andere jongens een kanaal waarin we met elkaar bespraken hoe jongens over meisjes dachten. Inmiddels heb ik op mijn YouTube-kanaal Korthom 243.000 abonnees en zit ik ook op TikTok, waar ik 450.000 volgers heb. Dat is flink.

 

In 2017 heb ik samen met die jongens Teenmag opgericht, een site voor tienermeiden. We bespreken van alles, van gossip tot seksualiteit. Bijna alle meidenmagazines gingen vorig jaar failliet, dus we zijn op het juiste moment ingestapt. Op het hoogtepunt hadden we drie mensen fulltime in dienst en begeleidden we vijf stagiaires. Dat is nu wat ingezakt. We zijn groot onder tienermeiden: we hebben 1 miljoen unieke bezoekers per maand en 25 miljoen views op TikTok en Instagram, 10 procent van meiden in de tienerleeftijd bekijkt ons. Dat betekent dat elk tienermeisje elke maand wel een post van ons krijgt voorgeschoteld, of ze ons nu volgen of niet.

 

Ik kwam bij Humanities Lab terecht via mijn studie. De business coach die je kunt inschakelen, Robert Meijer, heeft superveel ervaring. Ik heb zoveel van hem geleerd. Hoe ik doelen stel, bijvoorbeeld, ook financieel. Maar ook wat ik moet doen als ik Teenmag internationaal wil laten gaan, of als ik mijn bedrijf zou willen verkopen. Hij is zo motiverend: hij laat je groter denken dan jezelf durft. Ik vind hem echt een visionair. Ik vind het een fantastisch goede service dat je coaching kan krijgen bij de UvA. Ik heb mediastudies gedaan, maar wilde altijd al ondernemen. Je mist op dat vlak, als je geen business-opleiding doet, de ondersteuning op de universiteit. Humanities Lab laat zien dat je kunt ondernemen in elke sector, veel mensen weten dat niet. Dat is zonde.

 

De afgelopen vijf jaar kan ik van mijn bedrijven rondkomen. Natuurlijk begon dat klein, met net genoeg om van rond te komen, maar uiteindelijk heb ik mijn studie ervan betaald. In het begin gaf ik als vlogger ook lezingen bij bedrijven. Met een half uurtje of een uurtje praten kon ik weer een maand rondkomen. Mensen willen toch weten wat hun kinderen de hele dag op hun telefoon doen. En logisch ook, want de online wereld is groot: Enzo Knol heeft meer kijkers dan het achtuurjournaal.’

Foto: Nikky Hofland
Nikky Hofland

Nikky Hofland (33) van TechMeUp

‘TechMeUp bestaat in november precies een jaar. We zijn een opleidingsfonds. Dat betekent dat we renteloze studieleningen geven aan mensen die zich willen laten omscholen naar tech. Het is een wat ouder publiek dat we aanspreken, vaak mensen die al een huis en een gezin hebben, en niet meer aanspraak kunnen maken op gewone studiefinanciering.

 

Ik was door een aantal IT-opleidingen gevraagd om uit te zoeken waarom een groot aantal studenten dat zich aanmeldde voor omscholing snel weer afhaakte. Ze bleken het financieel niet te kunnen bolwerken. Wie taxichauffeur is of freelancer, kan in de weekenden en avonden niet genoeg verdienen om hun gezin te onderhouden. Dat is het gat waar ik met TechMeUp in ben gesprongen. Ik werk met private opleidingen, omdat de IT-wereld zo snel is veranderd. Traditionele opleidingen sluiten voor mijn gevoel niet goed aan bij deze snelle dynamiek. Bovendien hoef je geen Engels of burgerschap meer te leren als je veertig bent. Je hoeft niet meer ontwikkeld te worden, je leert puur de vaardigheden om de arbeidsmarkt op te gaan.

 

Sinds mijn twaalfde bouw ik al websites. Van dat geld heb ik mijn studie betaald. Ondanks deze technische kant wilde ik toch iets met media gaan doen, dus ik heb media & cultuur gestudeerd, met als richting televisie. Daar ben ik alleen nooit bij in de buurt gekomen. Toen ik stageliep bij Sanoma zeiden ze half-grappend, Nikky, bemoei je niet steeds zo met online. Toen ben ik heel snel overgeplaatst en ben ik niet meer bij online weggegaan.

 

Corona was lastig voor ons, maar het hielp ons gek genoeg ook juist. Mensen die hun baan kwijtraakten werden nu soms gedwongen om de stap te nemen zich te laten omscholen. Ze zagen dat tijdens corona praktisch alles online was, boodschappen, werk. Dat gaf ze soms het laatste zetje.

 

We hebben het afgelopen jaar veertig studenten geholpen, we gaan de vijftig wel halen. In totaal hebben we twee ton uitgeleend staan. Mensen betalen ons terug als ze een baan krijgen. Helaas moeten we 90 procent van de aanvragen weigeren, vanwege het budget. We kunnen immers niet uitlenen wat we niet hebben. Maar vandaag had ik een gesprek met twee bedrijven, die ons meer dan een ton hebben toegezegd. Vandaag was een goede dag.’