Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: UvA
actueel

UvA-godsdiensthistoricus David Bos is Docent van het Jaar 2021

Sterre van der Hee,
7 oktober 2021 - 17:17

UvA-godsdiensthistoricus David Bos is gekozen tot Docent van het Jaar 2021. Dat maakte de UvA vandaag bekend tijdens de online Onderwijsdag. 

Bos is volgens de jury vooral goed in het uitleggen van complexe materie en het maken van verbinding met studenten. Ook hanteert hij een goed uitlegtempo en doet hij veel om betrokkenheid van studenten bij de colleges tijdens en na college-uren te vergroten. ‘De toewijding aan het lesgeven en het leerproces schijnt door in de cursushandleiding,’ aldus het juryrapport, onder anderen geschreven door studenten uit de Centrale Studentenraad en van de Asva studentenunie. ‘De combinatie van de fantastische storytelling, de duidelijke cursusopbouw en connectie met studenten tekenen de winnaar.’

‘De combinatie van fantastische storytelling, duidelijke cursusopbouw en connectie met studenten tekenen de winnaar’

Bos’ werk bevindt zich vooral op het snijvlak van godsdienst en homoseksualiteit. Zo publiceerde hij onder andere over de geschiedenis van het huwelijk tussen paren van gelijk geslacht, over de opkomst van de ‘ex-homoseksueel’ in Nederland en over godsdienst en geslachtsleven in het Nederlands protestantisme. 

 

De UvA reikt de Docent van het Jaar-prijs sinds 2007 jaarlijks uit aan een ‘excellente docent’. Dit gebeurt in samenwerking met studenten van de Centrale Studentenraad en van de Asva studentenunie. Begin april konden studenten en medewerkers online stemmen op docenten, op basis van aantallen stemmen werden faculteitswinnaars gekozen. Eerdere winnaars waren onder meer René Smits (‘Ik doe niet mee aan een Citation Index’), Elio Baldi (‘Ik had het gevoel dat ik niet voor onderwijs in de wieg was gelegd’), Franck Nack (‘Mijn belangrijkste advies: probeer je leven leuk te maken’).