Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Martijn Beekman (Ministerie van Financiën)
actueel

Weer extra bezuiniging op universiteiten in Miljoenennota

Henk Strikkers,
21 september 2021 - 17:46

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap wil tussen 2026 en 2033 jaarlijks ongeveer 40 miljoen euro op wetenschappelijk onderwijs bezuinigen. Dat staat in de Miljoenennota. Met het geld wil het ministerie een tekort dichten dat ontstond door ICT-problemen bij DUO.

Bij DUO, dat onder meer de uitbetaling van de studiefinanciering en de inning van studieschulden regelt, bleek een ICT-project een aantal jaar geleden veel duurder dan gepland. Het ministerie heeft besloten deze tegenvaller nu deels te betalen uit een bezuiniging op het onderwijs aan de universiteiten. 


Volgens hogeronderwijsmedium ScienceGuide is het opvallend dat de universiteiten moeten opdraaien voor deze tegenvaller, omdat het ministerie eerder dit jaar ook al een tegenvaller op de universiteiten probeerde af te wentelen. Daar stak de Tweede Kamer destijds een stokje voor.

 

Tekort
Uit een groot onderzoek naar de bekostiging van universiteiten eerder dit jaar bleek dat het wetenschappelijk onderwijs juist honderden miljoenen per jaar tekort komt. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) zei zich te scharen achter de conclusie dat universiteiten te weinig geld krijgen, maar vond dat een volgend kabinet moest beslissen over extra investeringen.