Zaterdag worden horecagelegenheden verplicht om de coronapas te checken van hun bezoekers. In hybride ondernemingen zoals Crea, of Café Oerknal op Science Park gaat de controle ervan een hele klus worden. ‘Dit is een gordiaanse knoop’.
‘We hebben vorige week drie keer met zeven collega’s vergaderd, en nog zijn we er niet helemaal uit,’ vertelt Crea-directeur Dennis van Galen. ‘Wij hebben een café en er zijn concerten, waarvoor we de coronapas moeten vragen, en we hebben cursussen en onderwijsactiviteiten waarvoor dat niet hoeft. En die mensen gebruiken gewoon dezelfde wc.’ Daarnaast zitten er ook nog 56 studentenorganisaties in het gebouw, waarvan op basis van de ventilatievoorschriften wordt bepaald hoeveel mensen welkom zijn in de kantoortjes.
Van Galen kwam er vorige week achter dat er maar weinig vergelijkbare instituten zijn als Crea in Nederland, misschien vier of vijf. ‘Veel horecaondernemers vinden dit al moeilijk, voor ons is het moeilijk tot de vierde macht.’
Een kwart van de mensen de zaal uit
Hij noemt een voorbeeld: ‘Stel: een studie wil haar diploma-uitreiking doen in Crea. Dan mogen we de volle capaciteit van de zaal gebruiken, zonder afstand en zonder coronapas. Maar als dan het officiële gedeelte voorbij is en we de bar open doen, dan mogen we nog maar driekwart van die mensen in de zaal hebben. En dan moeten we ook een coronapas checken.’
Het zijn dit soort situaties die het volgens Van Galen een complex probleem maken. ‘Het is een gordiaanse knoop, maar gelukkig hebben we hem bijna ontward. Er zijn alleen nog een paar losse eindjes waar we mee zitten.’
De voorlopige uitkomst van die puzzelsessies is dat bezoekers van het café en voorstellingen in de theater- of muziekzaal gecontroleerd zullen worden op hun coronapas. Bij andere activiteiten, zoals de bekende Crea-cursussen zal dat niet het geval zijn.
Vrijgesteld
Café de Oerknal op Science Park heeft vergelijkbare problemen, vertelt Marco Hoekstra (lid van het directieteam van het Universitair Sport Centrum). ‘Onze bezoekers komen van drie verschillende kanten Oerknal binnen. Ze komen vanuit het sportcentrum, vanuit de kantoren en vanaf het terras de oerknal binnen. Dat is weliswaar een horecagelegenheid, maar we hebben hier gewoon studieplekken. Voor de horeca moeten we mensen controleren, voor louter studiefaciliteiten niet. De nieuwe regels zijn heel lastig te hanteren voor hybride organisaties zoals wij.’
Daar komt nog bij dat ook de sportlocaties van het USC zijn vrijgesteld van de coronapas. Dus eerst een partijtje zaalvoetbal zonder coronapas, daarna met pas in de Oerknal bier drinken. ‘Maar er zijn ook studenten die hier alleen komen om te studeren, moet die nu ook hun pas laten zien? Of de mensen die vanuit de kantoren op Science Park een koffie halen?’
Dure controle
De controle gaat lastig worden, vermoedt Hoekstra. ‘En duur. Ik schat in dat we maar zo 1 hele fte. nodig hebben om de passen te controleren bij de drie ingangen van de Oerknal.’ De Oerknal tijdelijk alleen als studieplek of afhaallocatie gebruiken is geen optie, zegt Hoekstra.
‘Door corona hebben we al zo veel omzet gemist dat we dat niet gaan doen. Bovendien: de helft van de spelers aan de zaalvoetbalcompetitie doet alleen mee omdat er na afloop bier is. Dus we gaan niet sluiten.’
Personeelstekort
Voor Crea komt daar nog een andere kwestie bij, vertelt Van Galen. ‘Wij kampen, net zoals bijna alle andere horecabedrijven, met een personeelstekort.’ Daarom heeft Crea besloten om bij voorstellingen alleen nog maar coronapassen te controleren, en de partij die de voorstelling of bijeenkomst regelt verantwoordelijk te maken voor de kaartcontrole.
Bovendien keren de looproutes in Crea terug, zodat er maar bij één ingang om coronapassen gevraagd hoeft te worden. ‘Maar dan nog wordt het roosteren een klus,’ voorspelt Van Galen. ‘Het is het soort rooster waarbij je meteen een probleem hebt als één iemand ziek is of zich moet laten testen.’