Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
actueel

Mondkapjes na 25 september niet meer verplicht op de universiteit

Henk Strikkers,
15 september 2021 - 09:51

Met ingang van zaterdag 25 september zijn mondkapjes niet langer verplicht op universiteiten. Ook mogen grote hoorcolleges weer doorgaan op locatie. In het openbaar vervoer blijft het mondkapje voorlopig wel verplicht.

Dat maakten demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn & Sport; CDA) gisteren bekend tijdens een persconferentie.

 

Anderhalvemeterregel

Op zaterdag 25 september vervalt de anderhalvemeterregel in heel Nederland, kondigde Rutte aan. Wel wordt vanaf dat moment de coronapas verplicht voor wie naar cafés, bioscopen, restaurants of theaters wil. Die pas krijg je wanneer je volledig gevaccineerd bent, hersteld bent van corona, of minder dan 24 uur geleden negatief bent getest.

 

Voorlopig is die coronapas niet vereist voor het hoger onderwijs, maar demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) liet eerder weten dat als de besmettingscijfers stijgen de pas ook ingevoerd kan worden op universiteiten. Zo zou voorkomen moeten worden dat universiteiten weer moeten overschakelen op onderwijs op afstand.

 

Nieuwe roosters

Universiteiten hebben al aangekondigd dat ze waarschijnlijk niet al het onderwijs direct op 27 september fysiek kunnen aanbieden, omdat er nieuwe roosters gemaakt moeten worden.

Lees meer over