Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Janericloebe (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Tweekoppige commissie gaat vermeend plagiaat Amsterdam UMC-bestuurder onderzoeken

Dirk Wolthekker,
3 september 2021 - 09:37

Een tweekoppige externe commissie, bestaande uit Ton Hol en Zeger van der Wal, gaat onderzoek doen naar vermeend plagiaat van Amsterdam UMC-bestuurder Mark Kramer. Kramer, die hoogleraar interne geneeskunde is aan de Vrije Universiteit, zou teksten gekopieerd van onder meer Volkskrant-columnist Peter de Waard. Dat berichtte de Volkskrant deze week.

Kramer, binnen de Raad van Bestuur van het Amsterdamse universitaire ziekenhuis verantwoordelijk voor kwaliteit, veiligheid, capaciteit, logistiek, allianties en opleidingen, kopieerde volgens de krant voor zijn columns teksten zonder bronvermelding. Volgens de krant zou het ‘in elk geval’ gaan om zes columns, die in de afgelopen anderhalf jaar zijn verschenen. Naast teksten van Peter de Waard zou het gaan om tekstfragmenten van de vorig jaar overleden voormalig theaterdirecteur Gerrit Korthals Altes, van cultuurhistoricus Eymert-Jan Goossens, van schrijver Aernout Borms en van NRC-journalist Wouter van Noort.

 

1348

Volgens de Volkskrant schreef Kramer in zijn Nieuwjaarscolumn bijvoorbeeld: ‘Toen de pestilentie weggetrokken was, gaf iedereen zich over aan plezier. Monniken, priesters, nonnen, alledaagse mannen en vrouwen: niemand maakte zich zorgen over gokken en geld uitgeven. Iedereen voelde zich rijk.’ Dat is een tekst uit een NRC-artikel van Wouter van Noort, die overigens zelf ook niet de oorspronkelijke auteur was van deze passage, maar wél verwees naar de oorspronkelijke bron: een schoenmaker uit het jaar 1348.

 

De zaak rond Kramer kwam naar buiten doordat een collega de overschrijfpraktijken waren opgevallen en hem erop aansprak. Kramer bekende schuld en wijdde er volgens de Volkskrant een column aan op het intranet van het Amsterdam UMC. Daarin betuigde hij spijt en plaatste alsnog bronverwijzingen bij zijn columns.

Ton Hol

Ondanks de bekentenis en de spijt van Kramer wil de Raad van Toezicht van het Amsterdam UMC het naadje van de kous weten en heeft het een onderzoek gelast naar het plagiaat. Volgens Frank van den Bosch, directeur communicatie van het Amsterdam UMC, is het logisch dat de Raad van Toezicht opdracht heeft gegeven voor dit onderzoek en niet de Raad van Bestuur. ‘Dit is de koninklijke weg, de Raad van Toezicht is toezichthouder en moet ook hierop toezicht houden.’

 

Oude bekende

De toezichthouder heeft inmiddels een tweehoofdige externe commissie van hoogleraren ingesteld die het plagiaat gaat onderzoeken. In de commissie zitten de hoogleraren Ton Hol (hoogleraar encyclopedie van het recht en rechtsfilosofie, Universiteit Utrecht) en Zeger van der Wal (bijzonder hoogleraar bestuurskunde, Universiteit Leiden). Saillant detail: Ton Hol onderzocht twee jaar geleden ook de plagiaatkwestie rond oud UvA-rector Dymph van den Boom.

 

De conclusie van dat onderzoek was dat er geen sprake was van plagiaat. Wel had Van den Boom slordig gewerkt door in openings- en jaarredes die ze had gehouden tijdens haar rectoraat, niet aan bronvermelding te doen. Die conclusie kwam de commissie op veel kritiek te staan.

 

Het is nog nog niet bekend wanneer Hol en Van der Wal met hun bevindingen rond  Kramer naar buiten komen.

 

Mark Kramer is afkomstig van de locatie VUmc van het Amsterdam UMC. Daar was hij bijna tien jaar afdelingshoofd interne geneeskunde voordat hij in 2016 toetrad tot de Raad van het Bestuur van het VUmc. Twee jaar later kreeg de bestuurlijke fusie van het AMC en VUmc haar beslag en trad hij toe tot het bestuur van het Amsterdam UMC.