Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ilsoo van Dijk (UvA)
actueel

UvA gaat in september aanwezigheidsplicht weer handhaven

Henk Strikkers,
25 augustus 2021 - 09:32

Alle UvA-studenten moeten de komende maanden weer fysieke colleges bijwonen. De universiteit gaat namelijk de aanwezigheidsplicht weer handhaven. Volgens de UvA is ‘aanwezigheid op de campus essentieel voor de kwaliteit van het onderwijs’.

De UvA presenteert het handhaven van de aanwezigheidsplicht als enige logische optie. ‘Beide opties aanbieden – dus zowel fysiek als online onderwijs organiseren – zorgt voor een dubbele een belasting van docenten en is roostertechnisch heel ingewikkeld,’ vertelt een woordvoerder. ‘En het eerste blok starten met online onderwijs zou voor heel veel studenten en docenten een enorme teleurstelling zijn.’

 

VU geeft een keuze

Niet alle universiteiten kiezen voor die lijn. De Vrije Universiteit biedt studenten en docenten de keuze in het eerste blok. Zij mogen voorafgaand aan een vak kiezen of ze het vak online of fysiek willen volgen cq. geven. Daar zijn zij dan de rest van het blok aan gehouden. Een aantal studies van de Radboud Universiteit heeft de aanwezigheidsplicht in het eerste semester helemaal afgeschaft.

 

De UvA begrijpt dat er zorgen zijn onder studenten en medewerkers. Begin september is namelijk nog niet iedereen volledig beschermdIn de laatste persconferentie zei minister Hugo de Jonge dat begin september iedereen volledig gevaccineerd zou kunnen zijn. Pas twee weken na de tweede prik is diegene echter pas optimaal beschermd. In haar laatste advies schrijft het OMT dat dit waarschijnlijk in het weekend van 18 en 19 september zo zal zijn.. ‘We werken er hard aan om het on campus onderwijs maximaal veilig te laten verlopen, met allerlei maatregelen,’ zegt een woordvoerder, verwijzend naar de extra hygiëneregels. Bovendien is het volgens de woordvoerder in werkgroepen ‘mogelijk om voldoende afstand te bewaren tussen docent en studenten’.

 

‘Als een student of een medewerker niet naar de campus wil of kan komen vanwege een quarantaineplicht, een persoonlijke kwetsbare situatie of vanwege een kwetsbare thuissituatie, kunnen ze contact opnemen met hun opleiding of leidinggevende om een oplossing te zoeken,’ vertelt de woordvoerder.

 

Een herkansing per tentamen

De universiteit is niet van zins om studenten die in quarantaine moeten extra herkansingsmogelijkheden te bieden, zo schrijft ze op haar site. ‘In dat geval gelden de normale herkansingsmogelijkheden. Voor elk tentamen wordt maximaal één herkansing georganiseerd.’

 

Dit bericht is op woensdag 25 augustus aangepast nadat de woordvoerder van de UvA haar uitspraken over afstand houden in werkgroepen nuanceerde.