Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans (Folia-archief)
actueel

Gooi je marker weg en laat je laptop thuis; zes studietips

Henk Strikkers,
6 september 2021 - 09:10

De Intreeweek is weliswaar nog maar net voorbij, maar over minder dan twee maanden zit je als eerstejaars al te zwoegen boven een tentamen. Hoe bereid je je het best voor? En wat zijn nu echt wetenschappelijk onderbouwde studietips? We zetten er zes voor je op een rijtje. ‘The Pen is Mightier Than the Keyboard’.

1. Stop met markeren of onderstrepen

Als je je studieboeken volgende week uit het plastic haalt zijn de kantlijnen nog maagdelijk wit en de pagina’s enkel zwart met wit. Wie aan het eind van een blok een studieboek van een willekeurige student opent ziet een wirwar van onderstrepingen en in verschillende kleuren gemarkeerde passages. Dat is vergeefse moeite, blijkt uit een onderzoek van vijf Amerikaanse psychologen. Zij onderzochten de effectiviteit van arceren, markeren en onderstrepen in studieboeken. Hoewel het een veelgebruikte studiestrategie is, is het weinig effectief. ‘In most situations that have been examined and with most participants, highlighting does little to boost performance,’ zo oordelen ze. Het zou zelfs een negatief effect kunnen hebben om conclusies uit moeilijkere teksten te kunnen trekken.

‘Studenten die een hoofdstuk vaker lezen presteren niet beter dan studenten die het slechts een keer lezen’

2. Herlees niet, maar stel jezelf vragen

Een veelbeproefde techniek is om vlak voor tentamens het studieboek en aantekeningen en opdrachten nog eens te gaan herlezen. Dat is vrij nutteloos, blijkt uit een onderzoek van twee Amerikaanse psychologen. ‘Our studies of Washington University students, for instance, show that when they re-read a textbook chapter, they have absolutely no improvement in learning over those who just read it once.’ Wat je dan wel moet doen? Stel jezelf vragen of maak een oefententamen, zeggen de psychologen. Daardoor oefen je jezelf om kennis te reproduceren, en merk je bovendien waar eventueel een gat in je kennis zit.

3. Ga naar je colleges

Ja, we weten dat (online) colleges soms op onmogelijke momenten plaatsvinden. Op vrijdagochtend om 8.30 uur bijvoorbeeld, of als je veel liever met een biertje op het terras van Crea, de Epsteinbar en de Oerknal zou willen zitten. Bedenk je echter twee keer voordat je voor de luie optie gaat: studenten die vaak colleges bezoeken blijken over het algemeen veel beter te scoren op tentamens dan studenten die net iets te vaak voor dat bed of dat biertje kiezen. Uit een meta-analyse (een overzichtsstudie naar alle beschikbare studies op een bepaald gebied) van twee Duitse wetenschappers blijkt dat aanwezigheid bij colleges een extreem goede invloed heeft op tentamenresultaten.

‘Zelfs als je je laptop enkel gebruikt om aantekeningen te maken, presteer je alsnog slechter dan wanneer je schrijft’

4. Laat je laptop thuis

The Pen is Mightier Than the Keyboard’. Onder die kop publiceerden wetenschappers Pam Mueller en Daniel Oppenheimer in 2014 een artikel over wat beter werkt: aantekeningen maken op je laptop, of aantekeningen daadwerkelijk opschrijven. In de jaren ervoor was al onderzocht dat studenten met een laptop zich gemakkelijk laten afleiden en daardoor slechtere studieresultaten halen. Mueller en Oppenheimer schrijven in hun artikel dat zelfs wanneer studenten hun laptop alleen gebruiken voor het maken van aantekeningen, ze alsnog slechter presteren omdat ze de studiestof slechter opnemen. Ze denken dat het wordt veroorzaakt doordat laptopgebruikers vaak letterlijk passages uit colleges overnemen, terwijl mensen die een pen ter hand nemen door hun schrijfsnelheid gedwongen worden het college samen te vatten en er dus over na te denken.

 

5. Slaap genoeg

Meer dan een op de drie Nederlandse studenten haalt lagere cijfers door een slaaptekort, blijkt uit onderzoek van onder meer de Universiteit Leiden en de Nederlandse Hersenstichting. Zij ondervroegen 1.400 Nederlandse studenten, waarvan een derde aangaf onvoldoende uitgerust te zijn om goed te kunnen studeren. Dat heeft zijn weerslag op studieresultaten. ‘Studenten met een chronisch slaaptekort scoren een significant lager cijfer voor het laatste tentamen in het huidige studiejaar (gemiddeld 0,8 lager) en hebben een significant lager cijfergemiddelde dan studenten zonder slaaptekort (gemiddeld 0,5 lager).’ Wil je dat voorkomen? Slaap dan minimaal acht uur per nacht en o ja, je slaaptekort proberen te compenseren in het weekend werkt niet.

 

6. Neem veel korte pauzes, maar studeer tussendoor echt

Deze tip is sowieso belangrijk, maar helemaal als je door de coronacrisis onverhoopt voor langere tijd weer thuis moet studeren. Uit onderzoek van vijf wetenschappers van de Open Universiteit en de Universiteit Maastricht blijkt namelijk dat ‘management of time and effort’ de belangrijkste voorspeller is voor goede tentamenresultaten bij studeren op afstand. Het houdt zoveel in als goed gebruik maken van je tijd, en (als het tijd is voor je studie) ook echt effectief studeren. Dus niet stiekem Instagram checken, of Netflix op de achtergrond aanzetten.

 

Dit artikel is geactualiseerd in september 2021