Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dane Deaner (Unsplash)
actueel

Folia’s survivalgids: hoe run ik een huishouden?

Iris Kok,
1 september 2021 - 11:33

Hoe kom je als kersverse student het eerste studiejaar door? In deze serie delen ervaringsdeskundigen Iris Kok en Nadia Murady hun praktijklessen. Deze keer: hoe run je naast je studie, werk en sociale leven ook nog je eigen huishouden?

De eerste avond dat ik voor mezelf moest koken, was ik helemaal voorbereid. Ik had alle boodschappen gehaald en in mijn net ingerichte keukentje lagen alle pannen en potten die ik nodig kon hebben. Ik was alleen één dingetje vergeten, namelijk leren koken. Ik wist niet eens hoelang ik de aardappelen moest koken. Gelukkig bestond er zoiets als Youtube.

Eerste hulp bij het huishouden
  • Neem altijd een grote tas mee voor als je onverwacht meer boodschappen moet doen. Alles in je rugzak proppen werkt niet en iedere keer een tas kopen wordt ook een duur geintje.
  • Zet nooit veel geld in één keer op je waspas. Als de machine stukgaat of je bent je pas kwijt, is ook het geld dat erop staat weg.
  • Combineer het nuttige en het aangename en ga eens als toerist in eigen land door je buurt fietsen of lopen. Ga naar de markt of kijk welke winkeltjes er zijn waar je normaal misschien niet heen zou gaan.

Wie ook een hekel heeft aan boodschappen doen of wie geld wil besparen, kan beginnen met het aanleggen van een voorraadkast. Alles komt weleens een keer in de aanbieding, dus als je goed inslaat, kun je bewaren wat je niet gebruikt. Als je een keer ziek bent of geen tijd hebt om boodschappen te doen, dan loop je naar je voorraadkast en kun je toch koken.

 

Schoonmaakrooster

Toen ik het koken en boodschappen doen een beetje onder de knie kreeg, werd het tijd om een ritme te vinden in het schoonmaken. Een week oude rode pastasausvlekken zijn immers niet zo fijn om tegen aan te kijken. Ik begon ervoor te zorgen dat ik alles minimaal één keer per week stofzuigde en dweilde. Dat moest wel te doen zijn voor een woning van 24 vierkante meter, vond ik.

 

Twee keer per jaar, in december en in juni, deed ik een uitgebreide poetsbeurt waarbij alles over hoop werd gehaald zodat ik het nieuwe semester spic en span kon beginnen. Daarnaast prikte ik iedere maand een vast moment voor het doen van de administratie. Het is misschien niet het leukste klusje, maar als je geld laat liggen of boetes krijgt dan is dat zonde van je geld, tijd en energie. Die kun je beter spenderen aan je studie of iets leuks.

 

Vakantie

Ik ben verhuisd in de zomer en had daardoor tijd zat om nog te settelen in mijn kamer voordat het september was. Daardoor kon ik alles een beetje ontdekken - zoals dat koken - voordat de studie weer begon. Wat mij bij het volgende punt brengt: plan of denk ook aan een beetje ontspanning af en toe. Leuke dingen doen is ook belangrijk. Kijk in de academische kalender om te weten wanneer de tentamenweken staan en er vakantie is (met een duur woord reces genoemd), en op welke dagen de UvA gesloten is.