Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Emil Kalibradov (Unsplash)
actueel

Folia’s survivalgids: hoe voorkom ik dat ik blut raak?

Iris Kok,
2 september 2021 - 10:27

Hoe kom je als kersverse student het eerste studiejaar door? In deze serie delen ervaringsdeskundigen Iris Kok en Nadia Murady hun praktijklessen. Deze keer: hoe voorkom je dat je blut raakt?

Studeren is duur. En als je op kamers gaat helemaal. Maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen waardoor je het meeste uit je geld kunt halen.

Voor alle studenten geldt dat je met je collegekaart recht hebt op studentenkorting bij winkels en instellingen. Check in Amsterdam altijd even vooraf bij het betalen of je hier recht op hebt. Wees verder kritisch op je abonnementen en bekijk wat je echt nodig hebt. Sporten kan als student ook met korting via het USC en cursussen kun je doen via Crea.

 

Houd sowieso je financiën goed bij en bouw een spaarbuffer op. Dit kun je doen door je inkomsten en uitgaven in de gaten te houden en dit op te schrijven. Waar geef je veel aan uit en waar kan je soms op bezuinigen? Heb je meer hulp of informatie nodig met je financiën, dan raad ik de website aan van het Nibud. Ik wist zelf niet dat dit bestond toen ik al ruim vier jaar studeerde, dus doe er je voordeel mee.

 

Tweedehands

Om je inkomsten te vergroten, kun je je studieboeken verkopen die je niet meer nodig hebt en om geld te besparen kun je je eigen studieboeken ook weer tweedehands kopen. Voordat je boeken gaat kopen, is het handig om te checken of wat staat in de studiegids voor dat jaar al is bijgewerkt. Ik heb zelf een keertje boeken gekocht voor een vak dat zou gaan over geweld en oorlog, althans dat dacht ik. Maar in het eerste college werd duidelijk dat het nieuwe thema van dat vak liefde was. Ik kon mijn boeken direct weer verkopen.

 

Als je een kamer hebt gevonden, wordt het leven nog een stukje duurder want dan komen er ook nog verzekeringen, boodschappen en het inrichten van je kamer bij. Voor de inrichting kun je goed terecht op Marktplaats: daar staan meer tweedehands Ikea-artikelen dan nieuwe in de winkel. En als het je echt niet uitmaakt kun je ook in december tot eind januari en in de zomerperiode vaak goedkoop of zelfs gratis meubels scoren op wooncomplexen. Op die momenten gaan alle internationale studenten weer naar huis of verhuizen afgestudeerde studenten uit hun woning. Je kunt lid worden van Facebookgroepen of er gewoon heen gaan en kijken wat er ligt bij de containers. Dit kan echte pareltjes opleveren.

Eerste hulp bij besparen
  • Alles is wel een keer in de aanbieding, sla groot in en leg een voorraadkast aan.
  • Koop je drogisterijartikelen in Duitsland.
  • Bekijk goed hoeveel geld je leent bij DUO. Tweehonderd euro om te sparen in de maand levert na vier jaar een studieschuld op van 9.600 euro. Hierdoor heb ik te gemakkelijk geld uitgegeven. Kijk sowieso af en toe op de website van DUO naar de hoogte van je schuld.
  • Check overal of je recht hebt op studentenkorting en zorg dat je altijd je collegekaart bij je hebt.
  • Vraag loonheffing terug bij de belastingdienst als je aangifte doet over je inkomen.

Een fiets met slot kun je goedkoop kopen bij de ASVA Studentenunie. En via de LSVb heb je recht op collectiviteitskorting op je zorgverzekering als student.

 

Geld terugvragen

Op kamers? Check dan of je recht hebt op huurtoeslag. En als je de aanslag van de gemeente krijg om water- en afvalheffing te betalen, controleer dan of je recht hebt op kwijtschelding. Als je niet veel spaargeld hebt, hoef je die rekening van een paar honderd euro niet te betalen. Van servicekosten krijg je ook vaak een deel terug. Vraag hiernaar bij je bewonersvereniging of je verhuurder. Dit duurt vaak lang, maar kan soms oplopen tot wel een maand huur.