Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans (UvA)
actueel

Folia’s survivalgids: hoe vind ik een studieplek?

Nadia Murady,
1 september 2021 - 14:27

Hoe kom je als kersverse student het eerste studiejaar door? In deze serie delen ervaringsdeskundigen Iris Kok en Nadia Murady hun praktijklessen. Deze keer: hoe vind je een studieplek?

Je kent het gevoel vast wel. Je bent altijd overal te laat. Je had de wekker nog zo vroeg gezet, maar viel na de tweede keer snoozen weer in slaap.

 

Het is half tien. Eenmaal aangekomen in Amsterdam loop ik door het centrum naar het verouderde UvA-gebouw. Bij binnenkomst groet ik de receptionist en neem ik de eerste lift tegenover de ingang. Verdieping vijf. Ik loop zachtjes van de lift naar de deur en doe met een voorzichtige beweging de deurklink open. Ben ik deze keer wel op tijd?

Eerste hulp bij het studieplekkentekort

De belangrijkste tip is toch om er zo vroeg mogelijk bij te zijn, dan heb je de meeste kans. Lukt dat niet? Dan kan je deze plekken proberen:

  • Studiezolder Bushuis: als het vol zit kan je rondkijken op de verschillende etages, daar zijn ook studieplekken.
  • De bibliotheken: de UB, de bibliotheek in P.C. Hoofthuis of de bibliotheek op Science Park.
  • De Openbare Bibliotheek (OBA) heeft meerdere vestigigingen in de stad.
  • Cafés in de buurt: Crea, Bagels & Beans, Studio K.

De zolder is donker en enkele laptops en bureaulampen verlichten de hardwerkende studenten. Met een beetje geluk vind ik boven nog een plekje. Rustig en stil. De sfeer van de studiezolder op Bushuis is precies goed om uren te blokken. Er zijn geen ramen om verdwaald te raken in een uitzicht.

 

Ik heb eens geprobeerd om in de UB te studeren, maar een plek vinden vlak voor de tentamenweek lijkt daar onmogelijk te zijn. In de bibliotheek van het P.C. Hoofthuis heb ik meestal nog mazzel. Daar kan ik meestal ergens tussen de boeken nog een klein plekje vinden.

 

Als FGw-student ben ik vaak te vinden in de binnenstad. Maar ook op Science Park heb ik weleens de gok gewaagd. Daar biedt de plaatselijke bibliotheek ruimte om te studeren, ook voor niet FNWI-studenten.

 

Als alle plekken echt helemaal vol zitten voor de tentamenweek kan je gelukkig ook buiten de campus terecht. Bijvoorbeeld bij de OBA: daar zul je niet zo snel een studiegenoot tegenkomen met wie je ‘even’ koffie gaat drinken en opeens drie uur verder bent.