Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Makers Süskind ‘in discussie’ met studenten
actueel

Makers Süskind ‘in discussie’ met studenten

Matthew Kuper Matthew Kuper,
13 maart 2012 - 14:21
Honderdvijftig leden van studentencorps ASC/AVSV gingen gisteren in de sociëteit aan de Warmoesstraat in discussie met de makers van de oorlogsfilm Süskind. De avond werd georganiseerd in het kader van de ASC Cultuurweek met als doel te laten zien welke rol studenten speelden tijdens WOII.

De  onlangs uitgebrachte film, die een 7,4 geniet op imdb.com, gaat over de joodse Walter Süskind die een baan in de joodse raad aanneemt om zijn eigen hachje te redden. Hij komt echter in een situatie terecht waarin hij, met behulp van studentenverenigingen, joodse weeskinderen van deportatie kan redden.

Als de filmmakers plaats hebben genomen op het podium in de schaarsverlichte mensa, stellen de vijf zich voor: producer San Fu Maltha, actrice Chava Voor in ’t Holt, producer Jeroen Koolbergen en regisseur Rudolf van den Berg, die overigens het kind is van twee joodse onderduikers. Voordat er verder gegaan wordt, wil Koolbergen één ding van het publiek weten: 'Hoe veel van jullie hebben de film gezien?' Bijna dertig leden steken aarzelend hun handen op.

Het is de vijfde Q&A waarbij regisseur Van den Berg aanwezig is. 'Naast het verhaal wil ik ook de schok doorgeven. Dat de terreur hier om de hoek plaatsvond. Wat de film ook laat zien is hoe veel joden hier vermoord zijn. Iets dat in andere verhalen minder naar voren komt.'

Diepgang
Terwijl de presentatoren de crew bestookt met vragen als ‘wat heeft deze film voor indruk op u gemaakt?’ en ‘hoe ga je om met je rol?’ verdwijnen via de achterkant van de mensa leden met lege bierglazen en komen met volle terug. Voor in ’t Holt, die een moffenhoer speelt, is niet voor inspiratie naar de wallen gegaan, maar heeft zich vooral ingelezen. 'Ik kan een rol pas goed spelen als ik het personage begrijp en goed ken. Niet als ik alle tekst uit mijn hoofd leer.' Hoewel echte discussie uitbleef, werd veel duidelijk over de rol van het corps. Zo werden NSB’ers geroyeerd en kregen zij bij dispuut Beets het SS-teken achter hun naam. Toen de Duitsers het verenigingsleven voor joden verbood, besloot de hele vereniging zichzelf op te heffen. Ondergronds bleven de disputen gewoon afspreken.

Rosaline Wedzinga (20) vond het een succes. 'Ik vind dit onderwerp sowieso interessant. Ik heb de film nog niet gezien, maar ga hem zeker in de bioscoop met mijn vriendje kijken. Hij houdt hier ook van.' Ook Jan-Jaap Koningsveld (24) vind dit initiatief 'geweldig'. 'Een keer niet alleen drankgelag. Ik wil geen college, maar wel diepgang op de vereniging. Het is leuk om erachter te komen wat de filmmakers beweegt om deze film te maken. Wat ik zou doen als ik toen geleefd had? Uit respect kan ik die vraag niet beantwoorden. Ik ben niet zo arrogant dat ik kan inschatten welke factoren invloed hadden op de beslissingen van die mensen.'

Scène uit de film, met Walter Süskind (Jeroen Spitzenberger) rechts

lees meer
website loading