Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: V.l.n.r. Arwin Doolabi, Constanze Berka & Lucca de Ruiter
actueel

Gevaccineerd, maar toch besmet: ‘Zóveel vrienden zitten in quarantaine’

Sterre van der Hee,
14 juli 2021 - 13:54

De besmettingscijfers stijgen hard, ook nu veel mensen al geheel of gedeeltelijk gevaccineerd zijn. Deze studenten waanden zich veilig maar raakten toch besmet met het coronavirus. ‘Tijdens mijn werk was ik onbeschermd, terwijl je als horecamedewerker juist zoveel mensen ziet.’

Constanze Berka (21, PPLE aan de UvA), raakte mogelijk besmet tijdens haar werk in een bar

‘Ik werk in een bar bij het Leidseplein. Daarvoor moest ik vrijdag een zelftest uitvoeren en die was positief, en de test bij de GGD op zondag ook. Nu voel ik me niet zo goed: ik heb koorts en erge vermoeidheid. Sinds zaterdag lig ik in bed. Mijn huisgenoten zijn weggegaan zodat ze niet in quarantaine hoefden, maar als ik iets nodig heb komen ze wel.

 

Begin juli kreeg ik mijn eerste Pfizer-vaccin. Waarschijnlijk ben ik rond die tijd besmet geraakt. Het zou in de bar gebeurd kunnen zijn, verder zag ik weinig mensen. De afgelopen maanden heb ik de coronaregels niet voor honderd procent opgevolgd, maar ik ben ook niet superonverantwoordelijk geweest. Ik probeerde een middenweg te vinden tussen een big fat rave en mezelf een jaar lang opsluiten. En de laatste tijd was het beleid zo losjes, er waren vrijwel geen regels meer om te breken.

 

Ik denk dat de overheid een fout heeft gemaakt door alles weer te openen. Zeker toen ik ontdekte dat ik corona had, was ik daar erg boos over. Ik snap helemaal dat studenten weer willen dansen, we hebben zo lang binnen gezeten. Ik ben ook weleens naar een klein feestje geweest, ik vind dat volkomen logisch, het is ook deels een eigen risico. Maar nu zijn jongeren aangemoedigd om te gaan. Ik denk ook dat de overheid mensen in de horeca eerder had moeten vaccineren, net als mensen in de zorg. Ik moet gewoon werken, ik had geen andere keuze, maar op werk was ik onbeschermd, terwijl je als horecamedewerker juist zoveel mensen ziet.

 

Gelukkig heb ik een sterk sociaal netwerk in Nederland, dus ik kom deze periode wel door. Wel jammer is dat mijn moeder en zusje deze week vanuit Oostenrijk naar Amsterdam zouden komen. Dat kan nu natuurlijk niet.’

‘Ik vond het bizar dat “dansen met Janssen” gepropageerd werd terwijl experts zeiden dat het niet veilig was’

Lucca de Ruiter (20, culturele antropologie aan de UvA) raakte besmet tijdens een weekendje weg in Rotterdam

‘Vorige week was ik met vrienden een paar dagen naar Rotterdam. Vooraf hadden we allemaal een negatieve zelftest gedaan. Helaas bleek iemand toch besmet. De zondag erna kreeg ik keelpijn. Mijn zelftest was positief en de GGD-test ook. De afgelopen twee dagen lag ik met koorts op bed, nu ben ik alleen nog verkouden. Mijn andere vrienden waren niet besmet, ik had pech.

 

Tien dagen ervoor had ik het Janssen-vaccin gekregen. Ik wist dat het weken zou duren voordat ik volledig beschermd was, maar toch voelde het veiliger. Anders ging ik niet met zes anderen in een hostel zitten. Ik ben overigens niet naar clubs geweest, ik vond het bizar dat “dansen met Janssen” gepropageerd werd terwijl experts zeiden dat het niet veilig was. Na Janssen kon je meteen een QR-code aanvragen, absurd. De overheid leek ook te doen alsof corona bij jonge mensen amper bestaat, maar het is echt niet leuk om zo ziek te zijn.

 

Ik woon in een studio en dat is fijn want ik besmet geen huisgenoten. Wel woont een vriendin vlakbij, zij is erg lief en heeft brownies voor me gebakken. Zonder haar was ik misschien eenzamer. Verder bel ik veel vrienden. Veel bekenden zitten in quarantaine, meer dan in elk eerder stadium van de pandemie. Gelukkig ben ik aan de beterende hand, al blijf ik verplicht tot maandag in mijn huis.

 

Ik voelde me schuldig omdat ik weet dat ik ook iemand aangestoken heb die daardoor niet naar Brussel kon. Maar diegene zei ook: je kan er niets aan doen, overal is iedereen besmet.’

‘Ik ben waarschijnlijk besmet door iemand met een valse QR-code’

Arwin Doolabi (24, geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam), raakte besmet tijdens een feest in de Melkweg

‘Ik ben geneeskundestudent, dus via mijn stage kreeg ik op 1 mei het Janssen-vaccin. De dag erna was ik ziek van de bijwerkingen, maar verder ging het wel. Ik ben nog op vakantie geweest naar Aruba, waar mijn ouders wonen. Bij thuiskomst in Amsterdam ging ik naar een feestje met drie vrienden. Twee van hen waren gevaccineerd met Pfizer, de derde had een negatief testbewijs. Dat was twee weken terug, in de Melkweg. Ik was toen al twee maanden gevaccineerd.

 

De dinsdag na het feest kreeg ik verkoudheidsklachten, een loopneus en een ziek gevoel. Later werd ik echt beroerd. Toen ik eenmaal getest werd en de uitslag kreeg, was het vrijdag en voelde ik me al veel beter. Nu heb ik alleen nog reuk- en smaakverlies, het kan erger.

 

Mijn vrienden met Pfizer hadden geen klachten. Ik dacht dat Janssen goed was, ik heb veel artikelen erover gelezen, en er was natuurlijk dat “dansen met Janssen”-verhaal. Wellicht komt de deltavariant erdoorheen, je ziet nu ook een stijging in de besmettingen. Maar als je nu alleen naar besmettingen kijkt kun je de horeca wel weer sluiten, economisch is dat echt een probleem. We moeten kijken naar ziekenhuisopnames. Ik werkte in het ziekenhuis toen het druk werd, ik snap dat dat niet meer kan gebeuren.

 

Het is goed dat de overheid de clubs heeft dichtgedaan. Ik merkte ook dat bij clubs goed werd gecontroleerd, mensen met foute QR-codes werden niet binnengelaten. Ik ben waarschijnlijk besmet door iemand met een valse QR-code of iemand met een negatieve test die later positief bleek.’