Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Privéarchief Samera Ouchene
actueel

Samera Ouchene nieuwe ombudsfunctionaris UvA

Dirk Wolthekker,
30 juni 2021 - 15:58

Het heeft even geduurd, maar nu is er dan een nieuwe ombudsfunctionaris. Het is Samera Ouchene. Ze is benoemd voor vier jaar en ze begint op 6 september. Tot die tijd blijft Jacqueline Schoone aan.

Aan de zoektocht naar een nieuwe ombudsfunctionaris is een lange weg voorafgegaan, in het bijzonder omdat er lang werd gesteggeld over het profiel van de nieuwe functionaris en de inbedding van de functie in de organisatie. De UvA is ongetwijfeld in haar sas met Ouchene, want zij is benoemd voor vier jaar met de mogelijkheid nadien nog twee maal te worden herbenoemd. Het betekent dus dat Samera Ouchene (1977) wellicht de komende twaalf jaar UvA-ombudsfunctionaris is. Ze zal fulltime aan de UvA verbonden zijn.

 

Financiën

Ouchene werkte jarenlang bij het Ministerie van Financiën, gaf leiding aan professionals die samenwerken aan vraagstukken op het terrein van handhaving, informatiemanagement en privacy, integriteit en toezicht. Ook was Ouchene verantwoordelijk voor de portefeuille integriteit.

 

De centrale studentenraad, de centrale ondernemingsraad en de PhD-Council waren betrokken bij de selectie. De benoemingsadviescommissie heeft haar unaniem voorgedragen als nieuwe ombudsfunctionaris. UvA-voorzitter Geert ten Dam is in haar nopjes met de nieuwe functionaris. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat de ervaring die zij in haar loopbaan heeft opgedaan zal bijdragen aan het versterken van de inclusiviteit en sociale veiligheid van onze universiteit’.

Zelfstandig

Studenten en medewerkers kunnen bij de ombudsfunctionaris terecht met meldingen, vragen, dilemma’s, kwesties of conflicten, in het bijzonder, maar niet uitsluitend, betreffende de (on)veiligheid van het werk- en studieklimaat. De functionaris kan op basis van deze meldingen onder meer zelfstandig onderzoek doen, adviseren en bemiddelen in kwesties die aan haar worden voorgelegd.

 

De komst van Ouchene betekent dat Jacqueline Schoone, die in november 2019 werd aangesteld als ombudsfunctionaris a.i., vertrekt. Naast haar rol als ombudsfunctionaris trof Jacqueline voorbereidingen om de ombudsfunctie definitief in te richten. Schoone blijft aan tot de komst van Ouchene in functie.