Werkgeversvereniging VSNU en de werknemersorganisaties voor universitaire hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt voor een nieuwe cao Nederlandse Universiteiten 2021. Thuiswerkers krijgen een dagvergoeding van twee euro en er komen meer vaste contracten, maar niet voor iedereen.
Een structurele loonsverhoging van 1,64 procent per 1 juli aanstaande, en vanaf 1 januari 2022 nog eens 0,36 procent erbij. Daarnaast een eenmalige uitkering van 650 euro en een verhoging van het minimumloon in de universitaire sector naar 14 euro per uur. Daarnaast komen veel meer vaste contracten. Volgens vakbond CNV komen er 1.800 vaste contracten bij voor universitair (hoofd)docenten en hoogleraren. Zij krijgen in beginsel na een jaar een vast contract, of bij een eerste contract na anderhalf jaar. Ook komt tijdelijk wetenschappelijk personeel met een toegekende Vidi-beurs in vaste dienst.
Dat zijn de uitkomsten van het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe universitaire cao, waarover werkgeversvereniging VSNU en de bonden afgelopen maanden onderhandelden. Het akkoord kwam vanochtend naar buiten en leidde al gelijk tot kritiek op sociale media. ‘Ik mis in dit rijtje de docenten met tijdelijke contracten, zeker ook de precaire categorie van junior-docentenJunior-docenten zijn (vaak ongepromoveerde) docenten die enkel onderwijs geven en geen onderzoek doen.. Worden deze mensen genegeerd?’ twittert UvA-antropoloog Martijn Dekker.
Trend
‘Ik begrijp de kritiek en die is ook terecht,’ zegt Aaldert Mellema, die onderhandelde namens vakbond CNV. ‘Dit was het maximaal haalbare, maar wat mij betreft is het slechts een eerste stap. Drie keer raden wat onze inzet voor volgend jaar zal zijn: nog meer vaste contracten, ook voor junior-docenten. We hebben met deze cao echt een trend gezet. Hiermee wordt eindelijk de doorgeslagen flexcultuur bij de universiteiten aangepakt.’
Voor het ondersteunend en beheerspersoneel (OBP) is er ook goed nieuws: die moeten al na een jaar in vaste dienst worden genomen, al zit daar wel een addertje onder het gras: voor mensen die op projectbasis komen werken – en dat zijn er tegenwoordig heel wat – geldt die regeling niet.
Het goede nieuws heeft ook een keerzijde: de ontslagbescherming gaat omlaag. OntslagbeschermingOntslagbescherming houdt in dat een medewerker wiens functie door een reorganisatie verdwijnt een bepaald aantal maanden de tijd krijgt om (doorbetaald) nieuw werk te zoeken. wordt per 1 juli 2023 verkort naar 10 of 11 maanden en per 1 januari 2025 naar 6 of 7 maanden. Dat is nu 13 maanden. Mellema vindt het spijtig maar moest ook water bij de wijn doen om de andere punten binnen te halen.
Thuiswerken
Iedereen is intussen gewend aan thuiswerken, maar net nu medewerkers zo’n beetje terugkeren naar de campus of dat op 1 september gaan doen, komt er ook een thuiswerkvergoeding van twee euro per dag. ‘Dit bedrag geldt voor iedereen, ook voor junior-medewerkers of mensen met een flexcontract. Maar het gaat wel om noodzakelijk thuiswerken,’ zegt Mellema. ‘Als je leidinggevende je in staat stelt om vijf dagen per week naar de werkplek te komen, maar je wilt zelf een dagje thuiswerken, dan geldt de vergoeding niet.’ De dagvergoeding voor thuiswerken is volgens Mellema bedoeld voor thuiskoffie, elektriciteit et cetera. De sinds corona bestaande maandelijkse internetvergoeding van 25 euro blijft bestaan.
VSNU-onderhandelaar Marcel Nollen zegt in een reactie ook blij te zijn met de nieuwe cao. ‘Universiteiten zetten samen een mooie stap in het realiseren van meer vaste banen voor zowel wetenschappelijk als ondersteunend personeel. Dit sluit perfect aan bij het recent uitgebrachte middellange termijnadvies van werknemers en werkgevers.’
De nieuwe cao geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022. De cao-partijen leggen het onderhandelaarsakkoord nu voor aan hun achterban. Het is de bedoeling dat het akkoord uiterlijk op 1 augustus definitief is. Zie hier voor het hele onderhandelaarsakkoord.