Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans (Folia-archief)
actueel

Studenten door leenstelsel afhankelijker van ouders

Henk Strikkers,
29 juni 2021 - 09:10

Ouders zijn de afgelopen jaren meer gaan meebetalen aan de studie van hun kinderen, en studenten zijn meer gaan werken om geld te verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat waarschuwt voor een tweedeling.

In 2017, het eerste jaar waarin de basisbeurs niet meer bestond, ontving 58 procent van de studenten geld van hun ouders. Inmiddels is dat 68 procent, blijkt uit het Nibud-onderzoek dat werd uitgevoerd onder ruim 1.500 studenten. Studenten die geld krijgen van hun ouders, krijgen gemiddeld 211 euro per maand. Dat is ruim meer dan de 165 euro in 2017.

 

Meer werken, minder lenen

Studenten zijn bovendien meer gaan verdienen bij hun bijbaan. In 2017 verdienden studenten gemiddeld 409 euro per maand door hun werkzaamheden, nu is dat volgens Nibud 508 euro. Tegelijkertijd lenen er minder studenten bij DUO. In 2017 had 55 procent van de studenten een lening, nu is dat 45 procent.

Juist de kinderen van ouders met een middeninkomen vissen achter het net, waarschuwt Nibud

Nibud waarschuwt ervoor dat door deze ontwikkelingen de ongelijkheid tussen studenten toeneemt. Enerzijds is er een groep studenten die op hun ouders kan leunen en anderzijds is er een groep die een hogere aanvullende beurs krijgt. De groep daartussenin, met ouders die tussen de 49.000 en 69.000 euro verdienen, vist achter het net, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart tegen Radio 1.

 

Stress

Volgens Vliegenthart blijkt uit het onderzoek dat juist deze groep zich meer zorgen maakt over hun toekomst. ‘Het gaat niet alleen om de studieschuld, maar bijvoorbeeld ook om de vraag of ze straks nog wel een huis kunnen kopen. Het aangaan van de lening zorgt daarnaast voor stress,’ zegt hij op Radio 1.

 

Studentenorganisaties zien in het rapport een extra reden om de studiefinanciering te hervormen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) pleit vandaag in een manifest voor de herinvoering van de basisbeurs, en wil dat meer studenten in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) laat weten dat ze wil dat ‘er een schuldenvrije basisbeurs komt, waarmee studenten die twaalf uur per week werken, zonder een studieschuld kunnen afstuderen.’

 

Dit voorjaar sprak Folia met een aantal studenten over hun studieschuld. Die artikelen kun je hieronder teruglezen:

 

Anna’s schuld: ‘Biologie heeft zoveel contacturen dat genoeg werken moeilijk is’

Marks schuld: ‘Met mijn lening help ik in huis financieel een handje mee’

Justins schuld: ‘Mijn ouders zijn niet rijk, dus het zou oneerlijk zijn als dat me achtervolgt’

Rinner heeft geen schuld: ‘Mijn opa en oma hebben lang gespaard voor potjes voor de kleinkinderen’

Jerry's schuld: ‘Of het studentenleven vijftigduizend euro waard is?’

Freya’s schuld: ‘Ik schaam me voor mijn schuld’