Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Zes UvA’ers onderscheiden op eerste penningendag

Henk Strikkers,
25 juni 2021 - 17:30
Betreft
Deel op

Arnold Smeulders, Wil van Zijl-Barbe, Tom Verhoek, Arne Brentjes, Willem Bouten en Marcel Levi hebben vanmiddag tijdens de eerste penningendag van de UvA een onderscheiding van de universiteit gekregen. De wetenschappers en ondersteunende medewerkers ontvingen de penning uit handen van rector magnificus Karen Maex.

Gedimde lichten, een jazz-ensemble, en rijkelijk gedekte tafels; festelijk was het zeker, deze middag op de Brug op de Roeterseilandcampus. Door de opstelling van de tafels viel het zelfs niet direct op dat er vanwege de coronamaatregelen de stoelen op anderhalve meter afstand van elkaar stonden en er een maximaal aantal gasten genodigd was.

 

Lintjesregen

Tijdens de feestelijke uitreiking werd zelfs gesproken over de UvA-variant van de lintjesregen. Daar zal Agneta Fischer, decaan van de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen, blij mee zijn. Zij is juryvoorzitter van de UvA-erepenningen en heeft van het UvA-bestuur de opdracht gekregen om de penningen nieuw leven in te blazen.

 

Dat het anders moest, was namelijk wel duidelijk. Voorheen konden UvA-medewerkers gedecoreerd worden met een kleine, middelgrote en grote stapenning. ‘Die penningen hadden hun naam te danken aan het feit dat ze kunnen staan. Een nogal vreemde naam, die veel mensen ook nog eens verkeerd lazen of uitspraken’ zegt Fischer. Daar heeft de jury meteen een einde aan gemaakt. UvA’ers krijgen voortaan nog maar een decoratie: geen kleine, geen grote, geen middelgrote, maar een: de erepenning.

Nomineren

Iedere UvA’er kan iemand nomineren voor de erepenning van de UvA. Dat kan zelfs iemand zijn die niet aan de UvA werkt of studeert, maar die toch iets goeds voor de universiteit heeft gedaan. ‘We zoeken geen mensen die heel goed hun werk hebben gedaan,’ zegt Fischer. ‘Het gaat echt om mensen die net dat beetje meer hebben gedaan dan van hen verwacht zou mogen worden.’

 

Wil je zelf iemand nomineren? Dan kan dat via het formulier dat hier te downloaden is. Een verzoekje van commissievoorzitter Fischer: ‘We hopen volgend jaar vooral wat meer vrouwen een erepenning te overhandigen.’

 

De volgende penningendag vindt naar alle waarschijnlijkheid in het voorjaar van 2022 plaats.

Pensioen

‘We vonden het ook jammer dat mensen vaak gedecoreerd werden als ze met pensioen gaan,’ vertelt Fischer. ‘Dan weten de mensen die op de borrel zijn er wel van, maar daar blijft het bij.’ Daarom heeft de jury besloten om jaarlijks een bijeenkomst te organiseren waar alle erepenningen worden uitgereikt. ‘Bovendien willen we ook mensen tijdens hun werkzame leven in het zonnetje zetten.’

 

Desalniettemin leek er vandaag sprake van een inhaalslag. Emeritus hoogleraar Computer Vision Arnold Smeulders, emeritus hoogleraar Computational geo-ecology Willem Bouten, FMG-beleidsadviseur Tom Verhoek, Wil van Zijl-Barbe (hoofd interne dienst Roeterseiland) en Arne Brentjes (oud hoofd van de afdeling Strategie & Informatie) gingen recent of gaan binnenkort met pensioen.

 

Hoogleraar interne geneeskunde Marcel Levi zal naar alle waarschijnlijkheid nog wel enkele jaren op de UvA aanwezig zijn voor felicitaties.

 

Meer lezen over de gedecoreerden? Dat kan hier.

Lees meer over