Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Vonecia Carswell (Unsplash)
actueel

UvA en VU onderzoeken jouw digitale voetafdruk op Lowlands

Sterre van der Hee,
16 juni 2021 - 14:14
Betreft
Deel op

Ben je benieuwd wat Facebook, Google of andere internetbedrijven echt van je weten? UvA- en VU-communicatiewetenschappers doen van 20 tot en met 22 augustus op Lowlands onderzoek naar de digitale voetafdruk van festivalbezoekers. Iedereen kan zijn of haar online voetafdruk laten meten in het Digitale Voetsporen Lab, meldt nieuwswebsite Emerce. 

In het Lab wordt de digitale voetafdruk van bezoekers gemeten: van websites die ze hebben bezocht tot likes die ze hebben gegeven, en YouTube-video’s die ze hebben bekeken. Vervolgens kunnen ze kiezen hun data aan de wetenschap te ‘doneren’, zodat onderzoekers een beeld kunnen krijgen van online gedrag en de invloed die dat gedrag heeft op nieuwsconsumptie. Het onderzoek maakt deel uit van het wetenschapsprogramma Lowlands Science. 

‘Deelnemers kunnen ervoor kiezen hun digitale sporen aan de wetenschap te doneren’

Vanuit de UvA zijn vijf wetenschappers bij het project betrokken. Het gaat om Judith Möller (politieke communicatie), Damian Trilling (communicatiewetenschap), Marieke van Hoof (politieke communicatie & journalistiek), Zilin Lin (idem) en Monika Simon (idem). Zij werken samen met VU-wetenschappers Mariken van der Velden (politieke communicatie), Kasper Welbers (communicatiewetenschap), Wouter van Atteveldt (computationele communicatiewetenschap), en Feicia Loecherbach (communicatiewetenschap). Van Hoof en Loecherbach leiden het project. 

 

Zweet en urine

UvA’ers doen regelmatig onderzoek op het terrein als onderdeel van het Lowlands-wetenschapsprogramma. Zo onderzochten chemici eerder chemische stoffen in urine van bezoekers, werd onderzoek gedaan naar fysieke reacties op politieke thema’s en moest het bewegingpatroon van (beschonken) festivalgangers wetenschappers iets leren over valrisico’s bij ouderen. 

Lees meer over