Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wouter van der Wolk (UvA)
actueel

UvA hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in QS Ranking

Henk Strikkers,
9 juni 2021 - 06:45

De UvA is dit jaar de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de QS University Ranking, van het Britse onderzoeksbureau Quacquarelli Symonds. De UvA steeg van plek 61 naar plek 55 en daarmee heeft ze de TU Delft na drie jaar weer ingehaald.

De academische ranglijst wordt net zoals vorig jaar aangevoerd door het Massachussetts Institute of Technology, voor de Universiteit van Oxford (tweede) en de universiteiten van Cambridge en Stanford (gedeeld derde). De UvA schommelt al jaren tussen plek 50 en plek 65. De UvA scoort relatief goed op het aantal citaties per wetenschapper, maar relatief slecht op het (hoge) aantal studenten per wetenschapper.

 

Reputatie

De QS University Ranking is voornamelijk gebaseerd op de reputatie van universiteiten. De helft van de score van een universiteit wordt bepaald door te vragen naar de reputatie van een universiteit bij andere wetenschappers (40 procent) en bij grote internationale werkgevers (10 procent).

 

Daarnaast is 20 procent van de score gebaseerd op het aantal studenten per wetenschappelijk medewerker en eveneens 20 procent op het aantal citaties per wetenschapper. Met name op dat laatste criterium scoort de UvA goed: slechts 16 universiteiten ter wereld scoren beter.

De UvA scoort de laatste jaren goed in rankings van het Britse onderzoeksbureau QS. Sinds 2018 beoordeelt QS de UvA als de beste in het vakgebied ‘Communication & Media Studies’, en vorig jaar stond de universiteit op 2 bij tandheelkunde.

 

Kritiek

Er is veel kritiek op de methodologie achter academische rankings. Volgens criticasters vergroten ze minieme verschillen uit, kijken ze nog veel naar kwantiteit in plaats van kwaliteit, en wordt er niet gekeken naar onderwijskwaliteit.

Lees meer over