Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans (UvA)
actueel

Dit zijn de zes genomineerden voor de UvA-scriptieprijs

Dirk Wolthekker,
4 juni 2021 - 09:33

Duizenden UvA-studenten schreven vorig jaar hun masterscriptie. Zes van hen zijn genomineerd voor de UvA-scriptieprijs, die dit weekend wordt uitgereikt. De kanshebbers schreven onder meer over de blockchaintechnologie, Amsterdam-Noord en de esthetiek van de zon, wind en getijden.

De Universiteitsdag is niet meer, leve ‘UvA Open’. Het jaarlijkse alumni-evenement voor afgestudeerden, dat tot twee jaar geleden onder de naam ‘Universiteitsdag’ door het leven ging, is vervangen door een vierdaags online kennisfestival, UvA Open. Vast onderdeel, als vanouds: de uitreiking van de UvA-scriptieprijs.

 

Vijf vrouwen en een man staan op de shortlist van de UvA-Scriptieprijs 2021. Ze komen daarmee in aanmerking voor de hoofdprijs van 3.000 euro, die komende zaterdag zal worden uitgereikt. De zes genomineerden van zes verschillende faculteiten werden genomineerd door een facultaire leesclub, die per faculteit een winnaar aanwees, behalve van tandheelkundefaculteit Acta, die geen kandidaat leverde.

 

Medische en groene onderwerpen

De enige manlijke genomineerde is Arjen Meewisse van de Faculteit Geneeskunde met zijn scriptie over de invloed van anesthesie op de menselijke biologische klok. Stadsgeograaf Tessa Hartley schreef een actuele scriptie over het veranderende stadslandschap in Amsterdam-Noord. Student cultural analysis Aster Hoving, inmiddels in Noorwegen promovendus aan de universiteit van Stavanger, schreef een scriptie over de esthetiek van zon, wind en getijden in relatie tot groene energie.

Dan Iris Nonneman, afgestudeerd actuaris (verzekeringskundige) aan de Faculteit Economie & Bedrijfskunde. Zij schreef een tamelijk medische scriptie, maar dan natuurlijk wel in relatie tot de kosten van het behandelplan. De scriptie gaat over de ziekte Relapsing Remitting Multiple Sclerosis (RMSS), een ziekte waarbij klachten verlopen in een golfbeweging: periodes van aanvallen wisselen af met die van herstel. Nonneman heeft die golfbeweging in modellen in kaart gebracht en concludeert dat behandeling afgestemd moet worden op de specifieke kenmerken van de patiënt. Ze won er ook al de Johan de Witt-scriptieprijs 2020 mee.

 

Meerdere prijzen

Ook theoretisch fysica Lotte Mertens, die met een 9,4 haar master haalde, won al eerder een scriptieprijs met haar scriptie en is inmiddels, het hoeft niet te verbazen, promovendus. Voor haar scriptie over de kwantummechanica won ze afgelopen november ook al de Lorentz Afstudeerprijs. Tot slot is er jurist Marieke Quaak die namens de Faculteit der Rechtsgeleerdheid genomineerd is met haar scriptie over de juridische voetangels bij blockchaintechnologie.

 

Alle zes de kandidaten wonnen sowieso al de scriptieprijs van 1.000 euro van hun faculteit. Juryvoorzitter en economiedecaan Han van Dissel zal zaterdagmiddag tijdens het festival online bekend maken wie de UvA-winnaar is en met de hoofdprijs van 3.000 euro aan de haal gaat.

Lees meer over