Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Gabriella Clare Marino (Unsplash)
actueel

UvA gaat toch meer uitwisselingen toestaan

Henk Strikkers,
12 mei 2021 - 16:03

De UvA gaat toch niet vrijwel alle fysieke uitwisselingen voor dit najaar annuleren. Het bestuur is onder meer op haar besluit teruggekomen omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken binnenkort de reisadviezen voor een aantal landen gaat aanpassen. Wel zijn er voorwaarden aan de uitwisselingen verbonden.

Voor studenten die op uitwisseling willen gelden drie voorwaarden, schrijft de universiteit. Het reisadvies voor de bestemming moet op de uiterste aanmelddatum positief (groen of geel) zijn, de universiteit waar de student naartoe wil moet uitwisselingsstudenten uit Nederland accepteren, en de student gaat op eigen risico. Dat betekent dat de UvA de kosten voor bijvoorbeeld een visum of verblijf niet gaat terugbetalen als de uitwisseling uiteindelijk niet door kan gaan, of als de student eerder moet terugkeren. De universiteit zal ook niet zorgen voor repatriëring.

 

Niet naar Australië en Nieuw-Zeeland

Studenten die graag naar Nieuw-Zeeland, Australië of Singapore willen vissen door deze voorwaarden achter het net. Die landen willen dit jaar geen uitwisselingsstudenten ontvangen. Ook zijn er sommige partneruniversiteiten in andere landen die hebben laten weten de deuren voor uitwisselingen gesloten te houden. Studenten die dit treft krijgen persoonlijk bericht.

Deze week nog hingen studenten een spandoek op om te protesteren tegen het annuleren van de uitwisselingen

In juni start de vakaanmelding voor het eerste semester van het volgende academische jaar. De UvA roept studenten die op uitwisseling willen gaan op zich toch ook aan te melden voor vakken. ‘Een positief reisadvies kan ook veranderen en mogelijk stelt een land voorwaarden, zoals volledige vaccinatie waardoor afreizen alsnog niet kan,’ schrijft de universiteit.

 

Protest

De afgelopen weken protesteerden studenten tegen het strikte beleid van de UvA. Het bestuur verbood in principe alle fysieke uitwisselingen, met uitzondering van een paar specifieke stages en afstudeerprojecten. Studenten vroegen zich af waarom andere universiteiten wel toestemming gaven voor uitwisselingen, en pleitten voor maatwerk. Eerder deze week trad een delegatie van de studenten in gesprek met het UvA-bestuur.

Lees meer over