Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: V.l.n.r. Valentina de Waard, Tim de Boer en Lila Blankestijn
actueel

Deze studenten hopen in september eindelijk op uitwisseling te kunnen

Maureen Blankestijn,
14 april 2021 - 07:14

Twee keer eerder werden de uitwisselingen vanuit de UvA opgeschort. In de loop van deze maand verwachten studenten duidelijkheid over een uitwisseling naar het buitenland die ze voor september 2021 hebben gepland. ‘Ik heb mijn uitwisseling zelf geregeld, dus de UvA kan het niet afgelasten.’

Foto: Privéarchief Tim de Boer

Tim de Boer

Student Urban Studies, 24, wil naar Londen.

 

‘Eigenlijk had ik in september al in Londen moeten zitten, maar dat werd afgelast. Nu hoop ik een jaar later alsnog te gaan.

 

In plaats van de uitwisseling heb ik dit jaar aan mijn bureau in Nederland vervangend onderwijs kunnen volgen. Maar de master gaf ons ook de optie om alsnog naar het buitenland te gaan. Ik wilde naar Londen omdat ik mijn Erasmus-uitwisseling tijdens mijn bachelor naar Engeland geweldig vond. De rest van de wereld is ook leuk, maar met Engeland heb ik echt een klik.

 

Ik ga er eigenlijk gewoon vanuit dat mijn uitwisseling doorgaat. Het vaccinatietempo ligt hoog en in juni zou alles in Engeland weer zo goed als normaal moeten zijn. Als de UvA dit jaar weer een algemeen besluit neemt om de uitwisselingen af te gelasten, dan zou ik heel verbaasd zijn want de verschillen per land zijn veel groter nu dan voorheen.'

Foto: Privéarchief Valentina de Waard

Valentina de Waard

Student rechstgeleerdheid, 21, gaat ‘sowieso’ naar Colombia.

 

‘Ik regel mijn uitwisseling zelf, dus onafhankelijk van de UvA. Dat was niet vanwege corona, maar dat komt nu wel goed uit, omdat de universiteit nu niet verantwoordelijk is en hem dus ook niet kan afgelasten. Ik heb mijn uitwisseling zelf geregeld omdat de universiteit in de stad Manizales geen partneruniversiteit is van de UvA.

 

Mijn moeder komt er vandaan en ik heb er nog veel familie wonen, dus ik wilde graag daarheen. Het is ook een echte studentenstad met veel feestjes. Alhoewel de situatie wat betreft corona nog niet goed is, mag ik vanwege mijn Colombiaanse nationaliteit sowieso het land in.

 

De onderwijsdirecteur van de universiteit daar heeft me ook al vaker aan de telefoon verteld dat het 100 procent zeker is dat ik kan komen. Er is wel een kans dat het onderwijs online is. En ik mag misschien niet alle dagen de straat op. Op sommige dagen mag je in Colombia niet naar buiten, afhankelijk van op welk cijfer je BSN-nummer eindigt.’

 

Foto: Privé archief Lila Blankestijn

Lila Blankestijn

Student rechtsgeleerdheid, 20, wil naar Lissabon.

 

‘Ik schat mijn kansen ongeveer fifty-fifty in, al is dat nergens anders op gebaseerd dan op mijn gevoel. Ik ben niet heel zenuwachtig want ik zou ook het tweede semester nog weg kunnen. Mocht het in september niet lukken om op uitwisseling te gaan dan mag ik toch hópen dat het in februari wel lukt!

 

De keuze voor Lissabon was vrij spontaan. Ik zat eerst van Engeland en Zweden tot Portugal te kijken. Het leek me allemaal leuk. Maar omdat ik iemand ken die in Lissabon heeft gestudeerd en laaiend enthousiast was, heb ik voor die stad gekozen.

 

Ik wilde in Europa blijven omdat ik dacht dat het toch een grotere kans van slagen zou hebben in de pandemie. Maar het hoeft voor mij ook niet per se verder dan Europa. Ik woon al mijn hele leven in Amsterdam. Al ging ik op uitwisseling naar Groningen, dan was het voor mij al ver geweest!’ 

Lees meer over