Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Michael Fousert (Unsplash)
actueel

24 oud-UvA’ers in nieuwe Tweede Kamer

Henk Strikkers,
23 maart 2021 - 14:42

Naar alle waarschijnlijkheid worden er volgende week 24 oud-UvA’ers beëdigd als Tweede Kamerlid. Naast voormalig hoogleraar Hans Vijlbrief en Lisa Westerveld, die de commissie Democratisering & Decentralisering leidde, komen er 22 voormalige UvA-studenten in de Kamer.

GroenLinks is met vijf oud-UvA’ers hofleverancier. De volledige top-4 – Jesse Klaver, Corinne de Jonge van Ellemeet, Tom van der Lee, en Laura Bromet – studeerde aan de UvA. Jesse Klaver deed dat overigens maar twee jaar, hij maakte zijn studie politicologie niet af. Lisa Westerveld, die in de nasleep van de Maagdenhuisbezetting onderzocht hoe de UvA democratischer kon worden ingericht, maakt 5.

 

De VVD en D66 hebben ieder vier oud-UvA’ers in hun fractie. Bij de VVD gaat het om Sophie Hermans, Eelco Heinen, Daniel Koerhuis en Jeroen van Wijngaarde. Van de nieuwe D66-Kamerleden hebben Jan Paternotte, Steven van Weyenberg, Hans Vijlbrief en Alexander Hammelburg een UvA-verleden. Paternotte en Van Weyenberg studeerden aan de UvA, Vijlbrief was zoals gezegd hoogleraar, en Hammelburg studeerde aan en werkte bij de afdeling politicologie.

 

FMG

Opvallend is dat van de 22 Kamerleden die aan de UvA studeerden, er dertien een studie aan de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen of haar voorloper volgden.

 

Overigens is de kans groot dat een aantal verkozen Kamerleden na de formatie doorschuift naar het kabinet, zodat er mogelijk over een aantal maanden een ander aantal UvA’ers in de Kamer zit.

 

Bekijk hieronder alle Kamerleden met een UvA-verleden.

Lees meer over