Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mohamed Hassan (via Creative Commons CC0)
actueel

UvA-verkiezingen OR: veel kandidaten automatisch benoemd

Dirk Wolthekker,
18 maart 2021 - 16:39

Het centraal stembureau van de UvA heeft vanmiddag de kieslijsten vastgesteld voor de driejaarlijkse verkiezing van de ondernemingsraden. Wegens gebrek aan voldoende kandidaten vinden er bij verschillende faculteiten geen verkiezingen plaats en worden de kandidaten automatisch benoemd.

Bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB), de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR), de centrale eenheden (GOR) en bij de onderdeelcommissie voor het Amsterdam University College (AUC) vinden dit jaar geen reguliere ondernemingsraadverkiezingen plaats, want het aantal kandidaten voor elke raad overstijgt niet het aantal te vergeven zetels en dat betekent dat iedere kandidaat op die lijsten automatisch wordt benoemd.

Foto: Mina Etemad
De huidige voorzitter van de centrale ondernemingsraad Gerwin van der Pol

AUC Forward

De ondernemingsraad van de FEB telt 11 zetels voor 11 kandidaten, alle van de Lijst EB. De ondernemingsraad van de FdR telt ook 11 zetels voor 11 kandidaten. Alle 11 doen ze mee met een eigen lijst. Op beide faculteiten wordt iedereen dus automatisch benoemd. Hetzelfde geldt voor de centrale diensten, de GOR: 13 kandidaten voor 15 zetels, verdeeld over drie lijsten. Het AUC, die organisatorisch is ondergebracht bij de bètafaculteit, heeft vijf kandidaten op de been gebracht voor vijf zetels van de onderdeelcommissie. De kandidaten staan allemaal op dezelfde lijst: AUC Forward. Ook zij worden automatisch benoemd.

 

Bij de andere faculteiten ziet het er beter uit. Al houdt het aantal kandidaten daar ook niet over, er zijn wel voldoende voor echte verkiezingen, waarbij bovendien gekozen kan worden uit verschillende lijsten zijn. Voor de OR van de FMG (maatschappij & gedrag) hebben zich 25 kandidaten gemeld voor 15 zetels, verdeeld over drie partijen. Voor de bètafaculteit (FNWI) zijn 21 kandidaten beschikbaar voor 15 zetels verdeeld over vier lijsten. Ook Geesteswetenschappen (FGw) heeft voldoende kandidaten: 18 voor 13 zetels, verdeeld over drie lijsten. Acta ten slotte heeft 13 kandidaten voor 11 zetels. Overigens blijft altijd de vraag of alle kandidaten daadwerkelijk bereid zijn na verkiezing hun zetel in te nemen. Met lijstduwers is dat niet altijd het geval en dan kan een facultaire raad of onderdeelcommissie zo maar incompleet zijn.

‘We hebben twee keer een webinar georganiseerd voor de genomineerden en een papieren glossy verstuurd naar alle medewerkers van de centrale diensten. Toch hebben we onvoldoende kandidaten’

Glossy

Linda Schaap van de afdeling Studenten Services doet al sinds 2012 mee aan de verkiezing van de GOR. ‘Dit is dus al de vierde keer,’ zegt ze. ‘Alleen de eerste keer dat ik meedeed is er een daadwerkelijke verkiezing geweest, alle andere keren werd iedereen benoemd.’ Toch doen ze er veel aan om kandidaten te interesseren voor de medezeggenschap, zegt ze. ‘Om medewerkers te pushen zich te kandideren hadden we dit jaar een nominatie- tool meegestuurd met de nieuwsbrieven. Daarmee kon je dan jezelf of een ander als kandidaat nomineren. We hebben twee keer een webinar georganiseerd voor de genomineerden en een papieren glossy verstuurd naar alle medewerkers van de centrale diensten. Toch hebben we onvoldoende kandidaten. Ik weet niet waar het aan ligt. Ik denk dat het gewoon onvoldoende leeft. Jammer.’

 

De huidige voorzitter van de OR Geesteswetenschappen, Gerwin van der Pol, staat dit jaar namens de gematigde lijst De Amsterdamse Academie ook weer op de lijst. De afgelopen drie jaar was hij ook voorzitter van de centrale ondernemingsgraad (COR). Of hij dat de komende drie jaar ook weer zal zijn is nog niet bekend. De gekozen (of benoemde) leden van de ondernemingsraden zullen uit hun midden leden afvaardigen naar de COR. De COR heeft vijftien leden, die op uiterlijk 1 september zullen worden afgelost door leden met een nieuw mandaat. Dan zal de COR ook een nieuwe voorzitter kiezen.

 

De ondernemingsraadverkiezingen vinden dit jaar plaats van 12-16 april.