Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Taylor Vick (Unsplash)
actueel

UvA: ‘Cyberaanval succesvol afgeslagen’

Henk Strikkers,
10 maart 2021 - 14:00
Betreft
Deel op

De UvA en de Hogeschool van Amsterdam hebben zich succesvol verdedigd tegen een cyberaanval. Dat melden de universiteit en hogeschool op hun site. ‘De zware cyberaanval heeft niet geleid tot uitval van systemen, gijzeling of een verzoek om losgeld.’

Half februari ontdekte het Security Operations Centre van de ICT-afdeling de aanval. ‘In korte tijd hadden de hackers meer dan 50 van de ruim 1.000 servers van de UvA en de HvA geïnfecteerd en voorzien van mogelijkheden om ze, op een later moment, te versleutelen,’ schrijft de universiteit. De ICT-afdeling kon de hack echter op tijd stoppen.

 

Acuut gevaar geweken

De afgelopen weken is de ICT-afdeling bezig geweest om alle servers te onderzoeken en op te schonen. Volgens de universiteit is daarmee ‘het acute gevaar geweken’.

 

De universiteit heeft aangifte gedaan bij de politie, en melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Er zijn echter ‘vooralsnog geen aanwijzingen dat de hackers uit waren op persoonlijke data,’ laat de universiteit weten.

 

Publiek gedeeld

De komende weken wordt de reactie op de aanval geëvalueerd. ‘De geleerde lessen en aanbevelingen zullen na afronding van het onderzoek publiekelijk gedeeld worden,’ belooft de universiteit.

Lees meer over