Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Update | Universiteit wil dat FvD UvA-logo van rapport verwijdert

4 maart 2021 - 09:30

De Universiteit van Amsterdam wil dat het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie, ‘haar logo en alle verwijzingen’ naar de universiteit in haar recente rapport Grenzeloze Verzorgingsstaat verwijdert. De onderzoekers stellen echter dat ze alles volgens het boekje hebben gedaan.

Gisteren ontstond ophef toen op de omslag van het rapport Grenzeloze Verzorgingsstaat het logo van de UvA met daarbij de tekst ‘Amsterdam School of Economics’ (ASE), het UvA-onderzoeksinstituut voor economie, prijkte. In het rapportLees hier het rapport in pdf., dat in opdracht van het Renaissance Instituut door vier onderzoekers werd geschreven, schrijven de onderzoekers onder meer dat immigratie de Nederlandse samenleving volgens hun berekeningen de afgelopen 25 jaar 400 miljard euro zou hebben gekost.

 

Volgens de universiteit heeft ze inhoudelijk niets met het rapport te maken. ‘Enkel emeritus hoogleraar Joop Hartog is een van de auteurs, en op zijn verzoek is voor de data-analyse medeauteur Van de Beek tijdelijk aan de ASE gedetacheerd geweest,’ zegt een woordvoerder van de universiteit. ‘Om elk misverstand te voorkomen zijn de auteurs gevraagd hun rapport aan te passen en iedere verwijzing naar UvA/ASE, inclusief logo, te verwijderen.’

‘Ik kan me niet voorstellen dat ik het UvA-logo er niet bij zou mogen zetten’

Volgens het boekje

Medeauteur Jan van de Beek zegt in een reactie dat het rapport wel degelijk onder naam van de UvA gepubliceerd moest worden en dat hij alles ‘volgens het boekje gedaan heeft’. Voor het onderzoek waren data nodig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zegt hij, en omdat het CBS alleen zaken doet met gerenommeerde onderzoeksinstituten – waar het Renaissance Instituut niet onder valt – is een contract afgesloten tussen de UvA en het CBS om het FvD-onderzoek te kunnen uitvoeren. Jan van de Beek werd met een mede-auteur gedetacheerd bij de Amsterdam School of Economics.

 

‘In het contract tussen de UvA en het CBS staat dat de contractant, dus de UvA en specifiek de FEB, verplicht is om resultaten van het onderzoek onder eigen naam te publiceren,’ zegt Van de Beek in een toelichting. ‘Het Renaissance Instituut is dus helemaal niet betrokken in deze projectovereenkomst. Zonder de UvA was dit onderzoek er nooit gekomen. Er is ons zelfs uit eigen beweging toegang tot een speciale CBS-microdataterminal op de UvA aangeboden.’ Ook het CBS zou hem hebben gezegd dat hij de samenwerking met de UvA ‘in een standaardtekstje op pagina 2 of 3 moest vermelden’. ‘Ik kan me niet voorstellen dat ik het UvA-logo daar dan niet bij zou mogen zetten.’  

 

Respectloos

Het is opvallend dat Forum voor Democratie (FvD) een UvA-logo op de omslag van een wetenschappelijk onderzoeksrapport zette. Eerder zei lijsttrekker Thierry Baudet: ‘We worden ondermijnd door onze universiteiten.’ UvA-bestuurder Geert ten Dam noemde een ‘meldpunt indoctrinatie op scholen & universiteiten van de partij’ van het Renaissance Instituut ‘respectloos’.

 

De reactie van Van de Beek is op vrijdagochtend 5 maart om 10.00 uur toegevoegd.