Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: UvA
actueel

Elsbeth Kalenderian wordt nieuwe decaan tandheelkundefaculteit Acta

Dirk Wolthekker,
18 februari 2021 - 09:34

Het heeft even geduurd, maar nu is er dan toch een nieuwe decaan voor Acta, de gezamenlijke tandheelkundefaculteit van UvA en VU. Het is Elsbeth Kalenderian. Ze is nu nog verbonden aan de School of Dentistry van de University of California – San Francisco. Komende zomer volgt ze interim-decaan Frank Abbas op. Ze is benoemd voor vijf jaar.

Elsbeth Kalenderian (1959) studeerde tandheelkunde in Groningen en voltooide haar klinische opleiding in de kaakchirurgie aan Boston University. Ze behaalde bovendien een master Public Health aan Harvard University. In 2013 promoveerde ze bij toenmalig Acta-decaan Albert Feilzer op een onderzoek naar diagnostische terminologie in de tandheelkunde.

 

Voordat ze hoogleraar werd in San Francisco was ze bijna tien jaar clinic dean en voorzitter van de afdeling Oral Health Policy and Epidemiology van de Harvard School of Dental Medicine. Kalenderian pakt het decanaat van Acta op per 1 augustus en is vanaf die datum ook hoogleraar algemene tandheelkunde.

 

Kleine markt

De benoeming van de nieuwe Acta-decaan is een langdurig traject geweest, want een tandarts/onderzoeker vinden die zin heeft in een bestuursfunctie is geen sinecure, te meer daar de Nederlandse markt voor universitaire tandheelkundebestuurders klein is. Daar komt bij dat UvA en VU ook nog op zoek waren naar een vrouw, zo liet Albert Feilzer eerder weten, nadat hij tien jaar Acta-decaan was geweest en het decanaat voor gezien hield.

‘Mensen uit het buitenland komen niet voor het salaris dat hen hier wordt geboden, zeker niet naar een stad als Amsterdam, waar het leven duur is’

Een decaan uit het buitenland halen was ook lastig, meende Feilzer toen, want zo iemand kent vaak de specifieke Nederlandse mondzorgcultuur niet en is bovendien gewend aan een flink salaris dat in Nederland niet wordt geboden. ‘Mensen uit het buitenland komen niet voor het salaris dat hen hier wordt geboden, zeker niet naar een stad als Amsterdam, waar het leven duur is. De Wet Normering Topinkomens speelt ons hier parten,’ zei Feilzer.

 

Twee jaar

Niettemin werd er een sollicitatieprocedure opgestart en een benoemingsadviescommissie ingesteld. Er waren een aantal kandidaten, onder wie ook Kalenderian, maar de zaak flopte toch: er werd in 2019 geen decaan gevonden, dus kwam er een interim-decaan, de uit Groningen afkomstige hoogleraar Frank Abbas, die al eerder aan de UvA verbonden was geweest als directeur van de opleiding paradontologie van Acta.

 

Abbas werd benoemd voor twee jaar. In die tijd zou de zoektocht in binnen- en buitenland worden voortgezet en daar is nu dan toch een decaan uit gerold, nota bene toch uit het buitenland. Dat Kalenderian twee jaar geleden niet als decaan uit de bus rolde en nu wel heeft volgens Abbas niets te maken met haar inhoudelijke kwaliteiten.

 

‘Het ging om een aantal praktische punten. Die zijn in de afgelopen twee jaar opgelost.’ Op de vraag welke punten dat zijn blijft hij het antwoord schuldig en verwijst naar de bestuursstaf van de UvA. Wel zegt hij ‘zeer tevreden’ te zijn met de keuze van Kalenderian. ‘Ik hoop deze zomer een goede rol in de overdracht te kunnen spelen.’ Universiteitssecretaris Calluna Euving laat weten wegens de vertrouwelijkheid van de procedure en het feit dat het hier gaat om een individuele medewerker geen details over de benoeming te kunnen geven.

 

Doorgewinterd

De studentenraad en de ondernemingsraad van Acta hebben beide positief geadviseerd over de benoeming van Kalenderian en ook rector magnificus Karen Maex is enthousiast. ‘Elsbeth Kalenderian heeft meer dan vijfentwintig jaar ervaring in de academische wereld en de publieke gezondheidszorg. Ze is een doorgewinterde bestuurder en daarnaast een uitstekend wetenschapper op het terrein van mondgezondheid en een ervaren clinicus.’ Elsbeth Kalenderian is benoemd voor vijf jaar.

Lees meer over