Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Halvering collegegeld, honderden miljoenen coronasteun voor universiteiten

Henk Strikkers,
17 februari 2021 - 14:01

Studenten die nu al studeren hoeven volgend jaar maar de helft van het collegegeld te betalen, en universiteiten krijgen honderd miljoenen euro’s extra om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) zojuist bekend gemaakt op een persconferentie.

De afgelopen weken nam de Tweede Kamer een motie aan om studenten die studievertraging oplopen door de coronacrisis helemaal vrij te stellen van collegegeld. Daar wil het kabinet blijkens dit voorstel niet in meegaan. Wel hoeven alle studenten, dus niet alleen degenen die vertraging opliepen, komend jaar slechts de helft van het reguliere collegegeld te betalen. Ook hebben ze langer aanspraak op een studielening en het ov-reisrecht.

 

Compensatie universiteiten

Het extra geld voor universiteiten is vooral bedoeld om ze te compenseren voor de extra hoge studentenaantallen en de tijd die studenten langer over hun studie doen. Door de coronacrisis lieten universiteiten het bindend studieadvies vorig jaar vallen, en dit jaar zijn ze soepeler. Dat betekent dat er minder studenten worden weggestuurd en er dit jaar dus meer tweedejaars studenten zijn.

 

Bovendien lopen veel studenten in deze tijden studievertraging op. Universiteiten krijgen normaal een diplomabonus van de overheid wanneer studenten met minder dan 1 jaar vertraging afstuderen. Door de coronacrisis dreigden universiteiten veel minder bonussen te ontvangen dan waar ze rekening mee hielden. Ook daar worden ze nu voor gecompenseerd.

Daarbovenop krijgen universiteiten extra geld voor het intensiever begeleiden van studenten, bijvoorbeeld door extra studiebegeleiders aan te stellen.

 

Jonge onderzoekers

Naast die compensatie is er ook extra geld aangekondigd om dienstverbanden van jonge onderzoekers te verlengen. Zij hebben het afgelopen jaar vaak moeite gehad om onderzoek te doen, bijvoorbeeld omdat labs of archieven ontoegankelijk waren, ze geen veldwerk konden verrichten, of ze thuis voor kinderen of anderen moesten zorgen. De universiteiten krijgen miljoenen om zo’n 20.000 jonge onderzoekers langer aan het werk te houden.

 

Vorige week pleitte WOinActie al in een brandbrief voor extra steun voor universiteiten. Zij stelden dat er een ‘onhoudbare druk’ op academici is ontstaan.