Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dylan Ferreira (Unsplash)
actueel

Meerderheid in Kamer voor gratis studiejaar vanwege corona

Sterre van der Hee,
4 februari 2021 - 17:22

Studenten die door de coronapandemie studievertraging hebben opgelopen moeten een jaar langer kunnen studeren zonder college- of lesgeld te hoeven betalen, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Een motie daarover van GroenLinks en D66 krijgt brede steun, zo meldt de NOS

De regeling moet gelden voor studenten in het mbo, hbo en op universiteiten. Inkomsten die onderwijsinstellingen daardoor mislopen moeten door het kabinet worden gecompenseerd door de overheid. In elk geval de PVV, de SP en de PvdA steunen de motie.

 

De Tweede Kamer wil meer aandacht voor jongeren die zwaar door de pandemie worden geraakt en die al maandenlang online colleges krijgen. Veel studenten klagen over mentale gezondheidsklachten door gebrek aan sociale contacten. Demissionair onderwijsministers Arie Slob (ChristenUnie) en Ingrid van Engelshoven (D66) zijn met onderwijsinstellingen in gesprek over een Nationaal Programma voor onderwijs na corona. ‘Daarbij zijn er geen taboes, ook niet een jaar studie-uitloop,’ zei demissionair premier Rutte in het coronadebat in de Tweede Kamer.

 

Update vrijdag 5 februari 2021, 15.00 uur:

Demissionair minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, laat vandaag weten dat de mogelijkheid bestaat dat studenten langer over hun studie kunnen doen zonder dat ze extra geld kwijt zijn. Dat schrijft de NOS. Van Engelshoven denkt niet alle studenten een extra studiejaar nodig hebben, maar wil ze wel de ruimte geven.