Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sebastiaan ter Burg
actueel

Minister: strenge selectie voor voorbereidende jaren

Henk Strikkers,
8 januari 2021 - 14:07

Minister Ingrid van Engelshoven wil dat er een strenge selectie komt voor internationale studenten die een voorbereidend jaar volgen. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen naar aanleiding van Folia-berichtgeving.

Studenten van buiten Europa die in Nederland willen studeren hebben vaak een diploma dat qua niveau niet vergelijkbaar is met een Nederlands vwo-diploma. Dankzij een zogenoemd voorbereidend jaar van een particuliere aanbieder kunnen zij zich voorbereiden op een studie.

 

Specifieke tekorten

Oorspronkelijk was zo’n voorbereidend jaar bedoeld om ‘specifieke deficiënties’ weg te werken, maar de laatste jaren zijn er steeds meer aanbieders van voorbereidende jaren actief geworden. Zij bieden vaak een jaar klassikaal onderwijs aan, dat studenten in het algemeen voorbereidt op de studie.

‘De inspectie is in gesprek met de UvA over de toelatingsprocedure tot selectieopleidingen via een voorbereidend jaar’

De Landelijke Commissie Gedragscode Hoger Onderwijs, die toezicht houdt op internationalisering in het hoger onderwijs, deed dit voorjaar onderzoek naar voorbereidende jaren.Lees het onderzoeksrapport in pdf. Onderzoeker Arno Overmars zegt naar aanleiding van dat onderzoek: ‘Het lijkt meer op een gestandaardiseerde cursus, dan op het wegwerken van deficiënties op individueel niveau.’ Met andere woorden: in de praktijk is het wegwerken van specifieke tekorten vaak vervangen door een algemeen voorbereidend jaar.

 

Strengere criteria

Minister van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) is al enige tijd bezig om wat zij ‘uitwassen van internationalisering’ noemt een halt toe te roepen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze nu dat de Vereniging van Universiteiten (VSNU) nieuwe criteria voor toelating tot een voorbereidend jaar gaat opstellen. Ze wil ofwel dat er een strengere selectie plaatsvindt, ofwel dat het onderwijs weer gericht wordt op het wegwerken van ‘specificieke tekorten’. Dat laatste zal waarschijnlijk een einde betekenen voor het klassikale onderwijs in voorbereidende jaren.

 

De Vereniging van Universiteiten liet eind vorig jaar weten dat ze vond dat universiteiten de gedragscode hoger onderwijs juist ruim mochten interpreteren. Na gesprekken met minister Ingrid van Engelshoven is ze nu blijkbaar van mening veranderd. ‘De VSNU en de universiteiten gaan op mijn verzoek in gesprek over het hanteren van duidelijke en transparante en restrictieve criteria voor de toelating van aankomende studenten tot het voorbereidend programma,’ zo schrijft Van Engelshoven. De minister verwacht dat die criteria dit voorjaar af zijn.

Studentenstop

In het artikel dat wij dit najaar publiceerden bleek dat de UvA verblijfsvergunningen regelde voor studenten die een voorbereidend jaar volgden voor een studie met een studentenstop, en die nog niet zeker waren van toelating tot een hoofdstudie. Dat is volgens minister Van Engelshoven ‘niet overeenstemming met de Gedragscode’. ‘De inspectie onderzoekt dit en is in gesprek met de UvA over de toelatingsprocedure van niet-EER-studenten tot selectieopleidingen via een voorbereidend jaar,’ schrijft Van Engelshoven.