Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jan-Kees Steenman (HvA)
actueel

UvA en cateraar Cirfood verlengen cateringcontract

Dirk Wolthekker,
4 januari 2021 - 08:43

Cateraar Cirfood zal ook de komende jaren de catering aan de UvA verzorgen. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen die de afdeling Facility Services de afgelopen maanden heeft gevoerd met Cirfood. Het huidige contract loopt eind 2021 af.

Het zijn zware tijden voor bedrijfscateraars in het algemeen en dus ook voor bedrijfscateraar Cirfood die medewerkers en studenten van de UvA (en HvA) voorziet van eten en drinken. Toch gaan beide partijen met elkaar door na het einde van de eerste contracttermijn op 1 januari 2022: het cateringcontract is verlengd tot uiterlijk 1 januari 2027.

 

Minder afval en verspilling

De UvA was niet op alle punten tevreden met de prestaties van Cirfood de afgelopen jaren, zo laat hoofd inkoop en logistiek van de UvA (en HvA) Bert Zwiep weten. ‘Het contract is onder voorwaarden verlengd. Zo moet Cirfood de komende maanden meer laten zien hoe zij vraaggericht aanbod kan leveren aan de studenten en medewerkers. Ook wordt Cirfood gevraagd beter in te spelen op de organisatiedoelstellingen zoals minder afval, minder verspilling van voedsel en een duidelijk aanbod van vegetarisch en veganistisch voedsel. Wanneer de veranderingen niet zichtbaar worden kunnen we het contract met een opzegtermijn tussentijds opzeggen.’

‘Als we het contract met Cirfood hadden beëindigd, hadden we nu een Europese aanbesteding moeten opstarten. Waarschijnlijk had er vanwege de coronacrisis niet een cateraar ingetekend’

Dat de huidige cateringformule niet door iedere consument aan de UvA als even goedkoop wordt ervaren komt ook doordat de cateringketen lang is: niet alleen wil Cirfood geld verdienen, in het bestaande concept zijn ook onderaannemers betrokken met hun eigen eettentjes en die moeten ook geld verdienen. Het moet allemaal opgehoest worden door de klant.

 

Aanbesteding

Toch gaat de UvA (evenals de HvA) dus door met Cirfood. Dat heeft niet alleen te maken met nieuwe inhoudelijke afspraken met Cirfood, maar ook met deze lastige coronatijd. Zwiep: ‘Als we het contract met Cirfood hadden beëindigd, hadden we nu een Europese aanbesteding moeten opstarten. Waarschijnlijk had er vanwege de coronacrisis niet een cateraar ingetekend op het contract en dan hadden we op 1 januari 2022 zonder cateraar gezeten en hadden de 75 mensen die bij Cirfood werken voor UvA én HvA op straat gestaan.’

 

Als er een nieuwe cateraar komt na een aanbesteding is die wettelijk verplicht het personeel over te nemen van de oude cateraar, maar als er geen nieuwe cateraar komt is het einde verhaal voor iedereen. ‘Dat wil ik niet op mijn geweten hebben.’

 

Sommige instellingen voor hoger onderwijs houden de catering in eigen hand, zoals de UvA tot twintig jaar geleden ook deed. Maar opnieuw een eigen cateringafdeling opzetten binnen de UvA is een gepasseerd station, zegt Zwiep. ‘Uit enquêtes onder studenten en medewerkers blijkt steeds dat zij tevreden zijn met het bestaande cateringconcept met een hoofdcateraar en onderaannemers.’ Daar gaat de UvA dus mee door.

 

Minimaal aanbod

En dan is het wachten alleen nog op het einde van de coronapandemie en de terugkeer van studenten en medewerkers naar de campussen. Dat zal, ook al is een vaccin aanstaande, toch nog wel drie à vier maanden duren. Zwiep: ‘Wij zijn ons ervan bewust dat de huidige situatie maakt dat het aanbod minimaal zal zijn, gezien de geringe bezetting van onze panden, maar Cirfood, UvA en HvA hebben er vertrouwen in dat zodra de gebouwen weer open zijn en het studeren op de campus weer zal toenemen, het aanbod passend wordt en de doelstellingen beter verwerkt worden in de dienstverlening.’

Lees meer over