Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Gillissen (UvA)
actueel

Kamer kritisch over diversiteitsplan hoger onderwijs

Wessel Wierda,
2 december 2020 - 12:11

De Tweede Kamer toonde zich gisteren kritisch over een aantal aspecten van het Nationaal actieplan voor meer diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs. Moties die het plan van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) uitkleden kregen een meerderheid.

Minister Ingrid van Engelshoven (D66) wil met haar Nationaal actieplan meer diversiteit en inclusie op universiteiten en hogescholen bewerkstelligen. Daarbij leed ze gisteren een flinke nederlaag in de Kamer. Moties van Kamerleden Wiersma (VVD), Bisschop (SGP) en Rog (CDA) kregen een meerderheid.

 

Geen cijfers bijhouden

De Tweede Kamer wil bijvoorbeeld diversiteit niet laten meewegen als kwaliteitsaspect van onderzoeksgroepen, niet het aantal diversiteitsofficieren stimuleren en wil geen cijfers bijhouden van de etnische achtergrond van studenten en medewerkers. Zonder zo’n registratie is het moeilijk om te kijken hoe divers een studie of afdeling is.

 

Ook wil de Kamer geen nationaal meldpunt instellen voor seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs. Decentrale meldpunten lijken in de visie van de Kamer dus te volstaan.

 

Verbijsterend

Moties zijn uitspraken van de Kamer en niet bindend voor de minister. Het is nog onduidelijk wat minister Van Engelshoven met de moties gaat doen. Ineke Sluiter, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van WetenschappenDe KNAW is een groep van toonaangevende wetenschappers die de regering gevraagd en ongevraagd adviseert., noemde de moties ‘verbijsterend’. ‘We gaan natuurlijk verder met dit actieplan,’ zegt ze.