Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Universiteiten willen bindend studieadvies dit jaar wel handhaven

Henk Strikkers,
11 november 2020 - 14:24

De Nederlandse universiteiten willen studenten dit jaar geen algemene coulanceregeling voor het bindend studieadvies. Dat schrijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap in een zogenoemd servicedocument. Hogescholen willen, net zoals vorig jaar, het bindend studieadvies niet handhaven.

Dit voorjaar besloten universiteiten om de handhaving van het bindend studieadvies (bsa) een jaar op te schorten. Eerstejaars hoefden daardoor niet in één jaar alle studiepunten te halen die nodig zijn om op de opleiding te blijven, maar mochten daar twee jaar over doen.

 

Nauwelijks studievertraging

Dit studiejaar is echter nog steeds anders dan normaal: veruit het meeste onderwijs wordt online gegeven en ook tentamens worden grotendeels online gemaakt. Volgens universiteiten is het echter dit jaar niet nodig om het bsa te versoepelen.

‘Het getuigt van weinig begrip dat eerstejaars studenten in deze moeilijke omstandigheden ook nog eens een bindend studieadvies opgelegd krijgen’

‘Aangezien het universitaire onderwijs aan eerstejaars vrijwel volledig wordt aangeboden en er afgelopen studiejaar bij eerstejaars nauwelijks studievertraging is ontstaan, verwachten universiteiten vooralsnog geen studievertraging bij de huidige eerstejaars,’ zo staat in het document van het ministerie. Daarom blijft het bindend studieadvies op universiteiten gelden.

 

Uitzonderingen

Universiteiten houden wel een slag om de arm. Zo kan er bij specifieke opleidingen wel worden afgeweken van deze landelijke vuistregel. Ook blijft het mogelijk om het bsa te versoepelen voor individuele studenten die door de coronamaatregelen in de knel zitten.

 

De Landelijke Studenten Vakbond vindt dat onvoldoende. ‘Vanwege de coronacrisis staat het hele studentenleven op zijn kop. Het vele online onderwijs zorgt voor veel concentratie- en motivatieproblemen onder studenten,’ vindt LSVb-voorzitter Lyle Muns. ‘Het getuigt van weinig begrip dat de huidige eerstejaars studenten in deze moeilijke omstandigheden ook nog eens een bindend studieadvies opgelegd krijgen.’

 

Hogescholen zien wel een aanleiding voor versoepeling van het bsa, onder meer omdat het voor veel studenten moeilijker is om stages te vinden of andere praktijkonderdelen uit te voeren.

 

Einde aan het bsa

De Tweede Kamer nam twee weken geleden een motie aan waarin staat dat ze helemaal van het bindend studieadvies af wil. Universiteiten lieten toen weten daar geen voorstander van te zijn. Studenten zouden zo onnodig lang een studie volgen die ze toch niet zouden halen, en het zou universiteiten extra geld kosten.