Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA-bestuur: lokalen als studieruimtes en meer hybride onderwijs

Dan Afrifa,
11 november 2020 - 08:25

Het bestuur van de UvA was dinsdagmiddag te gast bij Room For Discussion. Via verschillende cameraverbindingen beantwoordden Geert ten Dam, Karen Maex en Jan Lintsen vragen over de universiteitsaanpak van de pandemie. ‘We hebben te maken met overmacht, de UvA kan niet anders doen dan dit.’

Het voltallige College van Bestuur (CvB) is dinsdagmiddag via Facebook Live aangeschoven bij het discussieplatform Room For Discussion. Het vraaggesprek wordt ingeleid met een onderwerp dat iedereen aan het hart zal gaan: het gemis van fysiek onderwijs.

Plan: één keer per week naar de campus

Elke student van de UvA zou in het tweede semester van dit studiejaar zeker een keer per week face-to-face contact moeten kunnen hebben op de campus. Dat kan een gesprek met een docent zijn, een live college of een andere vorm van persoonlijk contact. Dat zei CvB-voorzitter Geert ten Dam maandag in ‘Open Kaart’, een online interviewprogramma van debatcentrum De Balie. Ten Dam: ‘Het lijkt een kleine stap, maar daarvoor moet nog heel veel worden geregeld. En het moet kunnen in deze tijden van corona zonder de gezondheid van medewerkers en studenten in gevaar te brengen.’ De CvB-voorzitter vertelde ook dat er met grote zalencomplexen zoals de RAI afspraken zijn gemaakt om daar onderwijs te geven als het mag en technisch mogelijk is.

Dit blijkt een terugkerend thema en een van de belangrijkste uitspraken daarover is van rector magnificus Karen Maex: ‘Het CvB streeft naar minimaal één keer per week fysiek onderwijs voor elke student.’ Dit vertelde voorzitter Ten Dam ook maandag in een online interview met De Balie (zie kader).

 

Lager collegegeld

Nog interessanter wordt het gesprek als er vragen op tafel komen over waarom het collegegeld niet omlaag is gegaan vanwege het online-onderwijs. Jan Lintsen, binnen het College van Bestuur belast met financiën, zegt te begrijpen dat dit studenten niet lekker zit, want zelf zou Lintsen waarschijnlijk ook raar hebben opgekeken als hij student was.

 

Maar: ‘We hebben te maken met overmacht, de UvA kan niet anders doen dan dit. In deze pandemie zijn de kosten voor de universiteit niet gedaald en die moeten we blijven dekken. Bovendien kunnen we niet onafhankelijk het instellingsgeld verlagen, daar gaan wij niet over.’

Jan Lintsen: ‘Het instellingsgeld kunnen we niet onafhankelijk verlagen’

Hierna blijft het gesprek gaan over studeren in deze unieke tijden. Aan de bestuursleden wordt gevraagd wat de UvA doet om studenten te ondersteunen die thuis geen geschikte studieplek hebben of last hebben van haperende wifi. Maex antwoordt dat de UvA-gebouwen vanaf het begin van de pandemie open zijn gebleven om op anderhalve meter te kunnen studeren. De interviewster neemt hier geen genoegen mee en werpt tegen dat studenten maar twee keer per week een ruimte kunnen reserveren en die ruimtes vaak al snel volgeboekt zijn. Maex: ‘Voor studenten die een studieplek nodig hebben, zijn we aan het voorbereiden dat lokalen die nu niet gebruikt worden voor onderwijs worden opengesteld.’

‘Het is geen kwestie van onwil, maar van obstakels die meer fysiek onderwijs verhinderen’

Obstakels

Terug naar fysiek onderwijs, want als de UvA daar zoveel belang aan hecht, waarom wordt er dan niet meer moeite gedaan om meer fysiek onderwijs aan te bieden? Bestuursvoorzitter Geert ten Dam beaamt dat face-to-face contact het hart van het onderwijs is. De UvA was volgens Ten Dam daarom hard bezig dat weer op poten te krijgen, tot de tweede coronagolf roet in het eten gooide. Volgens de interviewers zijn er echter nog externe ruimtes waar de UvA meer gebruik van zou kunnen maken.

 

Ten Dam: ‘Het is geen kwestie van onwil, maar van obstakels die meer fysiek onderwijs verhinderen. En bij de obstakels moet je ook denken aan de extra bewegingen die je creëert door meer fysiek onderwijs, het openbaar vervoer dat drukker zal worden en het in goede banen leiden van menselijk verkeer in binnenruimtes. Bovendien is het de vraag of alle docenten in deze tijd fysiek voor de klas willen staan. Ook volgen veel internationale studenten nu vanuit het buitenland het online onderwijs.’ Het CvB spreekt het voornemen uit na de tweede golf meer hybride onderwijsMet hybride onderwijs wordt een combinatie van live en online onderwijs bedoeld. te faciliteren, om de verschillende obstakels het hoofd te bieden.

 

Het halfuur loop ten einde als aan Ten Dam wordt gevraagd of zij een laatste boodschap kwijt wil. Hierop roept de bestuursvoorzitter UvA’ers op om elkaar te steunen in deze uitdagende tijden, niet de hele dag binnen te zitten maar vaak naar buiten te gaan, gebruik te maken van de mogelijkheden en faciliteiten die de universiteit ook tijdens de pandemie biedt en kritisch mee te blijven denken met het bestuur. En: ‘blijf met elkaar in contact, mits op een veilige manier.’