Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Iris Wang (Unsplash)
actueel

UvA: tentamenstoring veroorzaakt door gebrek aan capaciteit Proctorio

Sterre van der Hee,
23 oktober 2020 - 11:38
Betreft
Deel op

De tentamenstoring van donderdagmiddag zou zijn veroorzaakt door een capaciteitsprobleem bij proctoringbedrijf Proctorio. Dat stelt de UvA. De universiteit gaat met Proctorio in gesprek. 

Het proctoringbedrijf zou volgens de UvA donderdagmiddag te weinig servercapacteit hebben gehad omdat andere onderwijsinstellingen op dat moment ook gebruikmaakten van de software, maar dit niet aan Proctorio hadden doorgegeven. Proctorio geeft echter een systeemupdate de schuld.

 

Systeemupdate

Door die update zouden studenten geen tentamen kunnen starten ‘ als er ook maar een kleine kans bestond dat het materiaal niet goed kon worden gedownload’. Omdat vorige week een onverwacht grote hoeveelheid gebruikers binnen de EU tegelijkertijd wilde inloggen, kon het systeem een goede download niet garanderen, aldus Proctorio. Systemen zijn aangepast zodat meer gebruikers voortaan tegelijkertijd kunnen inloggen. 

 

Donderdagmiddag werden onder meer twee tentamens van Business Administration (een van de bachelor, een van de master) en een tentamen van communicatiewetenschap afgelast wegens inlog- en functioneringsproblemen. Hoewel het proctoringprobleem halverwege de middag zou zijn opgelost werden enkele andere tentamens uit voorzorg gecanceld omdat het nog onvoldoende duidelijk was dat ProctorioProctorio is een applicatie die door middel van onder meer de camera en de microfoon in een computer meekijkt en -luistert met studenten die een tentamen maken. De UvA gebruikt Proctorio om te voorkomen dat studenten frauderen tijdens tentamens. goed zou functioneren. Hoeveel studenten precies gedupeerd zijn, is nog niet duidelijk. 

‘Het is niet uitgesloten dat die tentamens over een week of anderhalve week plaatsvinden, dus niet in een roostervrije week’

Voor tentamens van vandaag zou de capaciteit van het proctoringbedrijf zijn verdubbeld, meldt de UvA. De UvA overlegt met Proctorio over toekomstige oplossingen voor deze problemen. 

 

Gedupeerde studenten krijgen nieuwe tentamendata toegestuurd. Of ze daarna ook een herkansing kunnen krijgen beslissen de examencommissies van de verschillende opleidingen. ‘Het is niet uitgesloten dat die tentamens over een week of anderhalve week plaatsvinden, dus niet in een roostervrije week, maar als het nieuwe blok al is begonnen,’ zegt een woordvoerder. ‘Dat is natuurlijk heel vervelend.’

 

Dinsdagstoring

Dinsdag ondervond de UvA ook technische problemen waardoor studenten en medewerkers niet of nauwelijke konden inloggen in meerdere UvA-systemen. Het ging daarbij om de centrale inlogserver, waardoor tentamens van om en nabij de zesduizend studenten niet door konden gaan. De oorzaak van dit probleem is inmiddels bekend, laat een woordvoerder weten.

 

‘De inlogserver is dubbel uitgevoerd, er ging iets mis bij de synchronisatie tussen die twee servers. Honderd procent garantie dat dit nooit meer gebeurt is niet te geven, maar we weten nu in elk geval hoe we dit probleem herkennen en kunnen oplossen.’ Volgens de UvA heeft de server na dinsdag geen problemen meer gegeven. 

 

Op woensdag 28 oktober is de verklaring voor de storing van Proctorio toegevoegd aan dit artikel.

 

Lees meer over