Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Opnieuw UvA-tentamens afgelast, nu door storing in Proctorio

Henk Strikkers,
22 oktober 2020 - 15:33

Na de grote technische storing van dinsdag zijn er vandaag weer technische problemen met een of meerdere UvA-tentamens. Dat melden verschillende studenten. Volgens een woordvoerder van de UvA gaat het om een ander probleem dan dinsdag.

Het eerstejaarstentamen Strategy & Organization en het mastertentamen Theories of Strategy van de opleiding Business Administration ondervonden allebei problemen en zijn afgelast. Het mastertentamen zou vanmiddag door 200 studenten gemaakt moeten worden, het eerstejaarstentamen door 750 studenten. De eerstejaarsstudenten kregen een half uur voorafgaand aan het tentamen bericht. 

 

Afgelastingen

Ook het tentamen persuasieve communicatie van de bachelor communicatiewetenschap ondervond vanmiddag problemen. Student Mila kreeg pas na anderhalf uur toegang tot het tentamen, terwijl anderen volgens haar helemaal geen toegang kregen, meldt ze op Twitter. Voor hen is het tentamen afgelast.

 

Inmiddels druppelen er ook afgelastingen binnen voor tentamens later deze avond. Zo kan het tentamen Internationaal publiekrecht uit de bachelor rechtsgeleerdheid geen doorgang vinden omdat Proctorio ‘geen garantie kan geven dat het programma goed zal functioneren tijdens het tentamen vanavond’.

 

Andere storing

Een woordvoerder van de UvA laat weten dat het gaat om een ander soort storing dan eerder deze week. Het probleem zou niet in de UvA-systemen zitten, maar in proctoring-app Proctorio, zo zegt hij.

 

Proctorio is een applicatie die door middel van onder meer de camera en de microfoon in een computer meekijkt en -luistert met studenten die een tentamen maken. De UvA gebruikt Proctorio om te voorkomen dat studenten frauderen tijdens tentamens. Hoeveel tentamens en hoeveel studenten getroffen zijn door de problemen is nog niet duidelijk.

 

Tweede storing in een week

Afgelopen dinsdag ondervond de UvA een grote technische storing waardoor studenten en medewerkers niet of nauwelijks meer konden inloggen in meerdere UvA-systemen. Ook TestVision, het online tentamineringsprogramma werd getroffen, daardoor gingen tentamens van om en nabij de zesduizend studenten niet door.

 

De UvA weet dat die storing in het zogenoemde authenticatieprocesHet authenticatieproces controleert de identiteit van de gebruiker. zat, maar kon de precieze oorzaak nog niet achterhalen. ‘Onze prioriteit is nu dat alle tentamens vandaag en de komende dagen doorgang kunnen vinden. We zijn nu vooral bezig met het monitoren van de systemen,’ zei een woordvoerder daar gisteren over.

 

Dit bericht wordt aangevuld. Weet je meer? Reageer hieronder of stuur een mail naar redactie@folia.nl.

Lees meer over