Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bob Bronshoff (Folia-archief)
actueel

Universiteitshoogleraar Vandenbroucke verruilt UvA voor ministerspost

Henk Strikkers,
23 oktober 2020 - 14:33

Universiteitshoogleraar Frank Vandenbroucke verruilt zijn werkkamer in het Maagdenhuis voor een kantoor in de Brusselse Wetstraat. Hij is de nieuwe vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid in de Belgische regering, en verlaat daarom de UvA.

Deze maand werd de zogenoemde Vivaldi-coalitie, zestien maanden na de Belgische parlementsverkiezingen, beëdigd. Die Belgische regeringscoalitie bestaat uit zeven partijen: de Waalse en Vlaamse liberalen, de Waalse en Vlaamse sociaal-democraten, de Waalse en Vlaamse Groenen en de Vlaamse christen-democraten. Namens de Vlaamse sociaal-democraten wordt Frank Vandenbroucke, die in België wordt gezien als een politiek zwaargewicht, vicepremier in de regering onder leiding van de liberaal Alexander de Croo. Vandenbrouckes belangrijkste taak in de regering is voorlopig de bestrijding van de coronacrisis.

Universiteitshoogleraar

Universiteitshoogleraren zijn speciaal aangestelde hoogleraren die worden vrijgesteld van onderwijs. Ze worden gezien als belangrijke wetenschappelijke ambassadeurs en hebben de taak om ‘een impuls geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen die de traditionele disciplines overstijgen en een belangrijke bijdrage leveren aan de profilering van de universiteit’.

Vandenbroucke was, voordat hij in 2011 naar Amsterdam vertrok om eerst hoogleraar en vier jaar later universiteitshoogleraar te worden, al actief op vele posten in de Belgische politiek. Zo was hij voorzitter van de Socialistische Partij (vergelijkbaar met de Nederlandse PvdA) en was hij in verschillende regeringen minister van Buitenlandse Zaken (1994-1995), van Sociale Zaken (1999-2003), van Pensioenen (1999-2004), van Werk (2003-2009) en van Onderwijs & Vorming (2004-2009). Tevens werd hij in 2009 benoemd tot minister van Staat, een eretitel die wordt gegeven aan ministers die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

 

Constructieve wetenschap

Aan de UvA deed Vandenbroucke als fervent voorstander ervan, voornamelijk onderzoek naar Europese integratie. ‘Je moet kiezen aan welke kant je staat, als politicus, als wetenschapper, als burger,’ zei hij in 2016 in een interview in FoliaLees het interview hier terug in pdf, vanaf pagina 16.. ‘Sta je aan de kant van de mensen die de problemen zien en ze graag nog groter maken, of sta je aan de kant van degenen die de problemen zien en nadenken over oplossingen. Dat is de vraag. Ik sta liever aan de laatste kant.’

Lees meer over