Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Manuel López (Unsplash)
actueel

UvA annuleert alle uitwisselingen voor tweede semester

Maureen Blankestijn,
1 oktober 2020 - 15:27

Alle geplande uitwisselingen voor het tweede semester van dit collegejaar worden geannuleerd. De UvA kan op dit moment geen veilig verblijf zonder veiligheidsrisico’s garanderen, vindt ze. Voor studenten die op uitwisseling zouden gaan worden alternatieven gezocht.

Voor de studenten die het eerste semester van dit academisch jaar naar het buitenland wilden vertrekken gooiden de coronamaatregelen al eerder roet in het eten. Nu acht de UvA het opnieuw niet verstandig om de uitwisselingen door te laten gaan en schort deze op. Met het besluit wordt niet langer gewacht in de hoop op een verbeterde situatie waarin uitwisselingen wel mogelijk zijn.

 

Dit is nu al besloten om tijdig duidelijkheid te geven aan de partneruniversiteiten, de studenten die zich voor vakken moeten aanmelden en de opleidingen zelf, laat een woordvoerder van de UvA weten. De UvA kan de studenten nu geen veilig verblijven zonder veiligheidsrisico’s garanderen. ‘Veel landen en regio’s verspringen plotseling van code geel naar code oranje vanwege brandhaarden of lokale reisbeperkingen door maatregelen. Dit kan het moeilijk maken om studenten te repatriëren. Daarom gaat geen enkele uitwisseling door.’

Onvoldoende capaciteit

Daarbij heeft de UvA niet voldoende capaciteit om inkomende studenten te ondersteunen bij eventueel fysiek of hybride onderwijs. Ditzelfde hybride onderwijs, dat ook aan veel buitenlandse universiteiten wordt gegeven, draagt ook bij aan een afname in de academische meerwaarde van een uitwisseling volgens de UvA, laat de woordvoerder weten.

Verder zou het aanbod aan uitwisselingsbestemmingen voor de UvA onzeker zijn omdat veel partneruniversiteiten overwegen om net als de UvA hun uitwisselingsprogramma voor het tweede semester te annuleren. Door de uitwisselingen te annuleren hoopt de UvA het aanbod in keuzevakken voor studenten die niet op uitwisseling gaan uit te breiden en een alternatief voor de uitwisseling te zoeken.