Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Kiara Giacometti
actueel

Geen mondkapjesplicht, UvA ziet wel scherper toe op thuis werken

Dan Afrifa,
29 september 2020 - 16:18

De UvA verzoekt medewerkers en studenten vooralsnog tot 20 oktober thuis te werken, tenzij dat echt niet anders kan. Dat maakt de universiteit vandaag bekend, naar aanleiding van nieuwe kabinetsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Voor het onderwijs en onderzoek aan de UvA verandert er niets. Ook komt er geen mondkapjesplicht.

Hoewel de nieuwe maatregelen niet gelden voor de onderwijssector, ontkomt de UvA niet aan sommige implicaties. Dus zag de universiteit zich genoodzaakt voor de komende drie weken opnieuw te kijken naar haar coronabeleid. Daaruit zijn enkele aanscherpingen van maatregelen voortgekomen. ‘We beseffen dat dit voor velen van ons teleurstellend is en tal van complexiteiten oplevert,’ aldus een UvA-woordvoerder.

 

Wat vooral opvalt, is dat veel hetzelfde blijft. Het onderwijs op de UvA is in ieder geval uitgezonderd van de beperkingen op groepsgroottes, van maximaal 30 personen binnen en 40 personen buiten. Als gevolg daarvan verandert er niets aan het fysieke onderwijs dat op de planning stond, blijven studentenbalies en bibliotheken open en kunnen ook buluitreikingen, diploma-uitreikingen en symposia doorgaan, binnen de huidige protocollen en richtlijnen.

 

Studentenverenigingen moeten wel opletten. Hun activiteiten kunnen alleen doorgaan als ze inhoudelijk van karakter zijn. Alle niet aan onderwijs of onderzoek gerelateerde bijeenkomsten kunnen vooralsnog tot 20 oktober niet doorgaan.

‘Op de UvA-locaties zal geen mondkapjesplicht gelden omdat de universiteit niet wordt beschouwd als een voor publiek toegankelijke ruimte’

Thuiswerken en mondkapjes

In lijn met de aanscherping van de nationale richtlijnen wordt van UvA-medewerkers gevraagd om thuis te werken. Niet noodzakelijk fysieke bijeenkomsten zoals brainstormsessies en vergaderingen zullen weer online plaatsvinden. Uitzonderingen gelden voor medewerkers die echt niet thuis kunnen werken, zoals dat ook gold in maart en april van dit jaar. Medewerkers kunnen ook naar de campus komen voor noodzakelijke werkzaamheden die niet vanuit huis kunnen plaatsvinden, zoals fysiek geroosterd onderwijs, onderzoek en beheer van faciliteiten.

Foto: Sara Kerklaan

Op de UvA-locaties zal geen mondkapjesplicht gelden. Dit omdat de universiteit niet wordt beschouwd als een ‘voor publiek toegankelijke ruimte’ zoals bedoeld in het mondkapjesadvies van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. De UvA laat medewerkers en studenten wel vrij om te kiezen voor het dragen van een mondkapje. Verder blijven zowel binnen als buiten op de campus de bekende coronaregels van kracht: hou afstand van elkaar, neem niet de lift maar de trap als het kan, reserveer je studieplek en volg de instructies, looproutes en hygiënevoorschriften.

 

USC
Voor het Universitair Sportcentrum (USC) heeft de persconferentie van gisteravond twee duidelijke implicaties, vertelt directeur Theo van Uden. Zo wordt het advies om mondkapjes te dragen in sportscholen deels overgenomen. ‘Het USC gaat leden vanaf morgenavond dringend adviseren om bij binnenkomst een mondkapje te dragen. Dus ook in de gangen en kleedkamers.’ Opvallend is dat de mondkapjes weer af mogen bij het betreden van de sportzalen. Verder is de maximale groepsgrootte van 30 personen niet van toepassing op sportgelegenheden, het USC zal daar dus niet door beperkt worden.

 

Wel sluiten Eetcafé Oerknal in sportcentrum Universum en Café Amstelcampus voorlopig hun deuren, omdat het kabinet heeft besloten dat sportkantines voor tenminste drie weken dicht moeten blijven. Het USC begon eerder een doneeractie om het inkomstenverlies door de coronacrisis onder de aandacht te brengen. Verder kregen eerstejaars UvA-studenten in september het aanbod om een jaar lang gratis te sporten.