Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: CDA
actueel

CDA wil opheldering van minister over voorbereidende jaren op UvA

Henk Strikkers,
24 september 2020 - 08:21

Tweede Kamerlid Harry van der Molen (CDA) wil opheldering van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) over de voorbereidende jaren die de UvA aanbiedt voor Business Administration en PPLE. Ook twee PVV’ers hebben Kamervragen ingediend. ‘Dit is de universiteit als een fabriek.’

Gisteren publiceerde Folia een artikel waaruit bleek dat de UvA als enige Nederlandse universiteit zogenoemde voorbereidende jaren aanbiedt voor studies met een numerus fixus of selectie. Een landelijke commissie die toeziet op internationalisering schreef dit voorjaar in een dik onderzoeksrapport dat dat ‘wringt’.

 

IND

Universiteiten moeten voorafgaand aan een voorbereidend jaar namelijk toetsen of een student kan voldoen aan de ingangseisen van een hoofdstudie. Dat is in beginsel niet mogelijk bij een studie met selectie of een studentenstop. Bovendien moet de UvA een kunstgreep toepassen zodat die studenten een verblijfsvergunning krijgen voor een voorbereidend jaar. De universiteit schrijft studenten in bij een andere studie dan de studie van hun voorkeur. ‘Niet de bedoeling,’ vindt de Immigratie- & Naturalisatiedienst (IND).

‘Het is een voorbeeld van een verdienmodel dat op hol geslagen is’

Van der Molen van het CDA wil opheldering van de minister. Hij wil weten of de UvA conform de gedragscode over internationalisering in het hoger onderwijs handelt, of de ‘truc van de UvA om studenten voor een andere studie in te schrijven’ toelaatbaar is, en of er wel een voorbereidend jaar aangeboden mag worden voor studies met een numerus fixus of selectie.

 

Ingrijpen

‘Als de UvA zich niet aan de regels houdt, dan moet de minister ingrijpen,’ zegt Van der Molen. ‘Het kan niet zo zijn dat de UvA, een publieke instelling, zich niet aan de regels houdt die in de sector zijn afgesproken.’

‘Op een basaler niveau,’ vervolgt het Kamerlid, ‘moeten we ons afvragen of we wel dit soort constructies willen waarbij we studenten, die het niveau voor een Nederlandse studie niet hebben, naar Nederland willen halen om ze tegen een hoog bedrag bij te scholen.’ Van der Molen noemt het een voorbeeld van ‘de universiteit als een fabriek’ en van ‘een verdienmodel dat op hol geslagen is’.

 

Eind november

Op 3 december vergadert de Tweede Kamer over internationalisering in het hoger onderwijs. Van der Molen heeft de minister gevraagd uiterlijk een week voor die vergadering met antwoorden te komen.

 

Ook PVV-Kamerleden Harm Beertema en Emiel van Dijk hebben vannacht vragen gesteld aan minister Ingrid van Engelshoven over de kwestie. Beertema wil dat de UvA stopt met ‘deze frauduleuze praktijken’.

 

Op donderdagochtend 24 september rond 9.15 uur is dit bericht geüpdatet met de Kamervragen van de twee PVV-Kamerleden.