Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

GGD Amsterdam: toename coronagevallen in leeftijdsgroep studenten

Sterre van der Hee,
17 september 2020 - 21:27

De GGD Amsterdam, die het aantal coronabesmettingen registreert, ziet een toename van besmettingen in de leeftijdsgroep waarin studenten zich bevinden (19-30). De gemeente is daarom opnieuw gesprekken gestart met studentenverenigingen.

De gemeente ziet verder dat Amsterdamse jongeren moeite hebben met de anderhalvemetermaatregel. Zo vinden er nog steeds illegale feestjes plaats. Wat betreft de coronabrandhaarden in Amsterdam spreekt de plaatselijke GGD van ‘enkele clusters’ van drie of meer besmettingen die tot een bron te herleiden zijn. Exacte cijfers over het aantal besmettingen onder studenten kan de GGD niet geven. 

 

Aan de UvA is het melden van een besmetting op vrijwillige basis; door de Algemene verordening gegevensbescherming mag de UvA niet eisen dat een student of medewerker de universiteit informeert na een positieve test. ‘Ons beeld is daarom niet volledig. Op dit moment is het aantal vrijwillige meldingen onder studenten nog laag,’ zegt een woordvoerder. Ook de UvA geeft geen precieze cijfers van besmettingen.

Besmettingen in Amsterdam

De GGD Amsterdam publiceert wekelijks cijfers van het aantal besmettingen per stadsdeel. In week 36 (31 augustus tot en met 6 september) is het aantal positieve testuitslagen met 31 procent gestegen ten opzichte van de week ervoor. In alle stadsdelen is het aantal besmettingen gestegen; de grootste stijging was te zien in Zuidoost: van 100 naar 156 positieve testen. Het daadwerkelijke aantal ligt mogelijk hoger: niet iedereen die besmet is laat zich testen en testuitslagen van huisartsen, ziekenhuizen en commerciële aanbieders zijn niet meegenomen in het overzicht. Bekijk hier de kaart.

Studentenspreaders

Media in het hele land berichtten deze week over een toenemend aantal besmettingen onder studenten. Zo maakten studenten in Delft 80 procent uit van de positief geteste mensen in de stad, werden in Nijmegen drie studentencafés gesloten en moesten na één sluiting al 230 mensen in quarantaine. In Groningen raakten meerdere studenten besmet bij studentenverenigingen Albertus en de Navigators en Rotterdam kampte in augustus al met coronauitbraken onder leden van studentenvereniging SSR.

 

In Maastricht testten 24 studenten positief na de introweek, aan de UTwente moest een projectgroep in quarantaine en ook GGD Hollands Midden zei veel besmettingen in het Leidse studentenleven te zien. ‘Hospiteeravonden waardoor studenten corona naar andere steden verspreiden, feestjes, studenten die opa en oma besmetten.’ Het aantal besmettingen in Leiden is nu vier keer zo hoog dan tijdens het hoogtepunt van de lockdown. Die cijfers zijn echter vertekend omdat er dit voorjaar veel minder werd getest.

 

Beperkt cafébezoek 

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei deze week dat het ‘echt niet’ de goede kant opgaat met coronabesmettingen, voornamelijk ‘in het westen, grote steden en bij studenten’. In verschillende regio’s, waaronder Amsterdam-Amstelland, zijn daarom extra maatregelen aangekondigd. Donderdagavond meldde de NOS op gezag van Haagse bronnen dat laat cafébezoek in grote steden ontmoedigd zal worden en dat de maximale groepsgrootte op feestjes zal worden teruggebracht van 100 naar 50 mensen. 

 

De Leidse hoogleraar en RIVM-baas Jaap van Dissel zei eerder te pleiten voor een avondklok voor studentenverenigingen. Op vrijdagavond om 19.00 uur volgt een persconferentie op NPO1.